Angol szálak a norvég tömeggyilkos ügyében

A norvég tömeggyilkos esetleges brit kapcsolatai ellen indít hajtóvadászatot a Scotland Yard. A legfrissebb adatok szerint 93 embert lemészároló norvég Anders Behring Breivik egy 2002-ben, Londonban, jobboldali szélsőségesekkel történt találkozó után látott hozzá halálos missziójának kiterveléséhez.

2011. július 25., 19:14

Szerző:

A The Telegraph beszámolója szerint Breivik az internetre kitett 1500 oldalas, teljes egészében angol nyelven írt manifesztumában egy Richard nevű angol férfit nevez meg mentorának, és a szöveget angolosított formában, Andrew Brewickként írta alá. A norvég terrorista iszlámellenes, zavaros, magát a középkori templomos lovagokhoz hasonlító, európai polgárháborút vizionáló szövegében olvasható halállistájában olyan nevek is szerepelnek, mint a két volt brit miniszterelnök, Gordon Brown és Tony Blair, akiket felelőssé tett, amiért „Londont a globális iszlám terror központjává tették”.

Breivik Hunyadi Jánost tartja egyik példaképének, aki megállította az Oszmán birodalom terjedését a XV. században. Barátjaként egy Péter nevű magyar férfit említ meg, többször járt Budapesten is. A hozzá hasonló eszméket vallók között felsorolja a MIÉP-et, a Jobbikot és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat is.

A 2002-ben Londonban tartott szélső jobboldali összejövetelen állítólag számos sikeres vállalkozó, üzletember és politikus vett részt. A Scotland Yard terrorizmus-elhárító egysége már vizsgálni kezdte a norvég mészáros Angliához fűződő szálait és felvette a kapcsolatot a norvég hatóságokkal. Az MI5 még nem kapcsolódott bele a nyomozásba, de az Osloban és az Utöya szigeten történt tömeggyilkosság várhatólag a titkosszolgálat taktikájának megváltoztatásához vezet, mivel nem lehet többé elnézni a belső, az országon belüli neonáci csoportok tevékenységét. Két évvel ezelőtt éppen egy szélső jobboldali terroristánál találtak rá az eddigi legnagyobb fegyverarzenálra. Breivik kapcsolatban állt az English Defence League nevű szélsőséges csoporttal, bár „naiv bolondoknak” tartotta őket, mivel nem voltak hajlandóak erőszakos cselekményekre.

David Cameron miniszterelnök – miután kifejezte együttérzését a norvég néppel és az áldozatok családtagjaival – hétfőre összehívta a biztonsági kabinetet, mivel „a norvég eseményekből le kell vonnunk a tanulságokat” – mondta a kormányfő.

A Norvégiában történt horror borzalmas lecke egész Európának. Minden kormánynak és civil embernek fel kell tennie a kérdést: hova vezethet a szélső jobboldali és neonáci csapatok szabad portyázása? Mivé fajulhat, ha az európai demokráciák nem reagálnak kellő időben ezekre a jelenségekre?

További Nagy-Britanniához kapcsolódó cikkeket olvashat az

angolosan.huweboldalon.