Angol művészek nyílt levele Dörner kinevezése ellen az Új Színház élére

„Tűz alatt egy nyitott, liberális színház Magyarországon” – ezzel a címmel olvasható a The Guardianben megjelent világhírű brit színészek, drámaírók, rendezők, művészeti vezetők nyílt tiltakozó levele Dörner György kinevezése ellen az Új Színház élére. Felszólítják saját kormányukat, hogy gyakoroljon nyomást a magyar kormányra és a budapesti főpolgármesterre a szégyenteljes döntésük megváltoztatására.

2012. január 27., 18:12

Szerző:

A LEVÉL:

Aggodalommal tölt el bennünket egy szélsőjobboldali rendező kijelölése Budapest egyik vezető színházának élére, és felszólítjuk a külügyminiszterünket, valamint a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást a magyar kormányra annak érdekében, hogy még február 1-e– a tervezett igazgatóváltás előtt – megváltoztassa a döntését. A jobboldali Fidesz megválasztását követően, Budapest főpolgármestere kirúgta az Új Színház igazgatóját és a helyére Dörner György színészt nevezte ki. Dörner támogatja a romaellenes, homofób, antiszemita Jobbik pártot. A Jobbikot kényszerítették milíciája, a Magyar Gárda feloszlatására, de elnökjelöltjük nemrégiben hallott állítása szerint a zsidók „tetves, parazita, mocskos gyilkosok”. Ennek a pártnak 47 képviselője van a magyar parlamentben.

Az Új Színház jelenleg mind magyar, mind nemzetközi darabokat tart műsorán, kezdve Schillertől Shakespeare-ig. Dörner ezen – az ő szavaival élve – „degenerált, beteg, liberális hegemónián” akar változtatni Magyarországon, a „külföldi szemét” produkciók leállításával, és magyar színdarabokra akar koncentrálni. Ezek közé tartoznak barátja és tanácsadója, a nyíltan antiszemita, a zsidó összeesküvés-elmélet szószólója és a MIÉP elnöke, Csurka István darabjai. Számos magyar drámaíró tiltakozásképpen visszavonta darabjainak játszását a színházban.

Elképzelhető, hogy a budapesti főpolgármester által az Új Színházra kimért változtatás nem az utolsó lesz. A Jobbik és más ultrajobboldali csoportok kampányolnak és demonstrálnak a Nemzeti Színház ellen, az ott végzett munkát „obszcénnak, pornográfnak, melegnek, nemzetellenesnek, magyarellenesnek” nevezve. Egy liberális, a világ felé nyitott színház ellen folytatott kampány része annak a Magyarországon tapasztalható lépéssorozatnak, amely az országot az intolarencia irányába sodorja és a demokrácia ellen fordítja. A történelmi párhuzamok egyértelműek és hátborzongatóak.

Támogatjuk a magyar színházművelőket a fent említett kinevezés elleni tiltakozásukban és felszólítjuk a kormányunkat, hogy követelje a magyar kormánynál döntése megváltoztatását.


ALÁÍRÓK:
Művészeti igazgatók:
Michael Attenborough
Michael Boyd
Dominic Cooke
Daniel Evans
Nicholas Hytner
David Lan
Nicolas Kent
Josie Rourke
Erica Whyman

Színművészek:
Rosalind Ayres
Eve Best
Simon Callow
Bertie Carvel
James Frain
Romola Garai
Gawn Grainger
Henry Goodman
Martin Jarvis
Toby Jones
Beverley Klein
Roger Lloyd Pack
James Purefoy
Antony Sher
Imelda Staunton
Dan Stevens
Janet Suzman
Harriet Walter
Zoë Wanamaker
Samuel West
Timothy West

Rendezők:
Neil Bartlett
Gregory Doran
Richard Eyre
Kevin Macdonald
Trevor Nunn
Indhu Rubasingham
Tim Supple

Drámaírók:
Richard Bean
Howard Brenton
Moira Buffini
Caryl Churchill
April de Angelis
David Edgar
Michael Frayn
Lee Hall
David Hare
Terry Johnson
Mark Ravenhill
Laura Wade
Timberlake Wertenbaker
Arnold Wesker

és…
Bernie Corbett, az Írók céhének főtitkára
Christine Payne, az Equity titkára
Malcolm Sinclair , az Equity elnöke
Joan Bakewell
Don Black
Geraldine D'Amico, Zsidó könyvhét
Jessica Duchen
Denise Epstein, Némirovsky lánya
Ruth Fainlight
Henrietta Foster
Michael Grade
Amanda Hopkinson, PEN-klub
Dennis Marks
Kate Pakenham
Sharif István Horthy
András Schiff
George Szirtes