Súlyos vereséget szenvedtek a toryk

A kormányzó brit Konzervatív Párt komoly mandátumveszteségeket szenvedett az előző napi angliai helyhatósági választásokon az első részleges adatok alapján.

2023. május 5., 12:52

Szerző:

A voksok hozzávetőleg harmadának összeszámlálása után, pénteken késő délelőttig a konzervatívok 231 tanácsi képviselői helyet vesztettek, és elveszítettek tíz olyan önkormányzatot is, amelyekben eddig többségük volt. A Munkáspárt eddig 119 új tanácsi képviselői helyet szerzett, a Liberális Demokraták 62-vel növelték önkormányzati mandátumaik számát.

A jelöltek 230 angliai körzeti és megyei tanács több mint nyolcezer választott képviselői mandátumáért versengtek. Ez azt jelenti, hogy az angliai helyhatóságok kétharmadában kellett újjáválasztani a tanácsnoki kart, ezekben a Konzervatív Pártnak 3363, a legnagyobb ellenzéki erőnek, a Munkáspártnak 2140, a harmadik országos parlamenti pártnak, a Liberális Demokratáknak 1221 önkormányzati képviselője volt a csütörtöki választásokig. Londonban ezúttal nem tartottak helyi választásokat. 

A végleges eredmények a hagyományosan lassú nagy-britanniai szavazatszámlálási gyakorlat miatt legkorábban péntek éjjel vagy szombaton várhatók. Ez a fő brit pártok első nagyobb választási megmérettetése azóta, hogy tavaly októberben Rishi Sunak került a kormány élére.

Sir John Curtice, a legtekintélyesebb brit választási szakértő pénteken nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a Konzervatív Párt akár ezernél is több tanácsi mandátumot.

Rishi Sunak konzervatív párti brit miniszterelnök első pénteki nyilatkozatában csalódást keltőnek nevezte a körvonalazódó súlyos tory vereséget, de hozzátette: nem érzékeli, hogy a Munkáspárt földcsuszamlásszerű térnyerést ért volna el, sem azt, hogy a választók különösebben lelkesednének a Labour programja iránt.

(Kiemelt képünkön: Rishi Sunak, konzervatív párti brit miniszterelnök. Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)