Angelina Jolie az afgán válság miatt regisztrált az Instagramra

Mint írja, úgy érzi, szót kell emelnie azokért, akik az alapvető emberi jogaikért küzdenek.

2021. augusztus 22., 07:40

Szerző:

„Ezt a levelet egy tinilány írta nekem Afganisztánból. Jelenleg az sem adott az országban, hogy az emberek szabadon kifejezzék magukat a közösségi médiában. Azért jöttem az Instagramra, hogy megosszam azok történeteit, akik az alapvető emberi jogaikért küzdenek” – írta közösségi oldalán a karitatív tevékenységeiről is elhíresült Angelina Jolie, aki többek között az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különmegbízottja.

Az Oscar-díjas amerikai színésznő elmondása szerint egy afganisztáni tinilány levelét osztotta meg először a közösségi oldalon. Ebben arról ír a helyi tinédzser, fél, hogy a tálibok miatt nem járhat iskolába, a jövőben nem dolgozhat, és elveszti mindazon jogokat, amelyek eddig adottak voltak számára.

Jolie egyébként 2001-ben, két héttel a szeptember 11-ei terrortámadás előtt járt az afganisztáni határnál. A posztban megjegyzi, ott több olyan emberrel találkozott, akik a tálibok elől menekültek, és fájdalmas azt látnia, hogy ennyi küzdelem és áldozat után, újra erre kényszerülnek a helyiek.

„Bármi legyen is a véleménye az afganisztáni háborúról, valószínűleg egy dologban egyetértünk: nem szabadott volna így végződnie” – írta néhány napja a Time magazinban megjelent véleménycikkében Jolie, amit szintén megosztott egy sztoriban az Instagramon. Az írásban kiemelten foglalkozik az afgán nők helyzetével. Úgy látja, a helyi lányok és asszonyok az elmúlt húsz évben is az életüket kockáztatták, ha iskolába jártak vagy ügyvédként, bíróként és rendőrként helyezkedtek el. Jolie megjegyzi, május óta közel negyedmillió afgán, 80 százalékban nők és lányok, kényszerültek arra, hogy elmeneküljenek.

Jolie második posztjában az ENSZ adatait osztotta meg arról, hogy egyre többen, köztük rengeteg gyerek, kénytelen menekültként élni. A színésznőnek alig egy nap alatt több millió követője lett a közösségi oldalon. Az első posztját eddig mintegy hárommillióan, a másodikat pedig több mint egymillióan kedvelték.

 

 

(Kiemelt kép: angelinajolie/instagram.com)

 

2024. július 25., 09:35

 Először jelent meg a nyilvánosság előtt Joe Biden amerikai elnök, ahol elmondta, miért is lépett vissza az elnökjelöltségtől.