Angela Merkel ma volt utoljára a Fehér Házban

A németországi katasztrófa miatt aggódott.

2021. július 15., 20:32

Szerző:

Találkozott Joe Biden amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár. Ez feltehetőleg az európai vezető utolsó megjelenése volt a Fehér Házban, mielőtt ősszel távozik régóta betöltött tisztségéből – írta a CNN.

A két politikus tárgyalt az USA és Németország közötti kapcsolatok jövőjéről. Többek között napirenden volt a két ország közötti orosz gázvezeték, a klímaváltozás, az oltás, az orosz kibertámadások, továbbá Ukrajna és annak demokráciája – írta a lap egy tisztviselőre hivatkozva.

Angela Merkel októberi távozásáig 15 éven át töltötte be a kancellári szerepet, Biden a negyedik amerikai elnök, akivel kapcsolatba lépett. Angela Merkel azt mondta, hogy ez a 23. látogatása Washingtonban azóta, hogy kancellár lett. A CNN információi szerint Joe Biden háláját fejezte ki Angela Merkelnek az Európában és a világban betöltött vezető szerepéért.

Angela Merkel a napot Kamala Harris alelnökkel kezdte. Ő az első külföldi vezető, akit Harris a beköltözése óta vendégül látott a lakhelyén. A Fehér Ház tisztviselője szerint hazai és nemzetközi kérdésekről, többek között az aktuális kihívásokról, a történelemről és a jövőbeli törekvésekről tárgyaltak. Merkel katasztrófának nevezte a németországi áradásokat.

„A békés helyek katasztrófát élnek át ezekben az órákban, mondhatni tragédiát. A heves esőzések és áradások nagyon nem megfelelő szavak ennek a leírására – ez valóban katasztrófa. Itt, Washingtonban is velük vannak a gondolataim” – mondta Merkel csütörtök reggel.

Joe Biden és felesége együtt látja vendégül Merkelt és férjét este a Fehér Házban többek között Kevin McCarthy-val, az Egyesült Államok képviselőházának kisebbségi frakcióvezetőjével, de ez csak órákkal azután lesz, hogy találkozott Donald Trump volt elnökkel New Jersey golfklubjában.

Merkel megkapja a Johns Hopkins Egyetem tiszteletbeli fokozatát, miközben az államokban tartózkodik. A tisztviselők szerint a vezetők nyilvánosságra hozzák a „washingtoni nyilatkozatot”.

(Kiemelt kép: Joe Biden és Angela Merkel Berlinben, 2013. február 1-jén. Fotó: Johannes Eisele / AFP)

 
 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.