Kaotikus állapotok, rendkívüli intézkedések a mexikói-amerikai határon

Az amerikai határőrség vezetője felhatalmazást adott arra, hogy a szervezet túlterheltsége esetén beengedjék az országba menedékjogi eljárás lefolytatása nélkül a tömegesen érkező bevándorlókat.

2023. május 12., 08:48

Szerző:

A határvédelmi feladatokért közvetlenül felelős szervezet  a US Border Patrol vezetője a személyzet túlterheltsége miatt engedélyezte a területi határőrizeti vezetők számára, hogy az illegálisan érkezőket a menedékjogi eljárás lefolytatása és bírósági időpont nélkül is szabadon engedjék az úgynevezett kegyelem jogintézményét alkalmazva. Ezt általában kivételes esetekben és ritkán alkalmazzák, amikor rendkívüli esemény miatt valakit be kell engedni az országba iratok nélkül is. A vezetői felhatalmazás szerint a beengedett menedékkérők esetében a kegyelmi intézkedést azzal a feltétellel lehet alkalmazni, hogy vállalják a megjelenést 60 napon belül a bevándorlási hatóságnál (Immigration and Customs Enforcement), hogy ügyükben a hivatal elindíthassa a menedékjogi eljárást. Az Egyesült Államok határvédelmének adatai szerint az elmúlt három napban több mint 30 ezer illegális határátlépővel szemben intézkedtek az amerikai-mexikói határon.

A Képviselőház republikánus többsége szintén csütörtökön elfogadta a párt képviselői által előterjesztett határvédelmi törvényjavaslatot. A jogszabály többi között előírja a határvédelmi kerítés építésének folytatását, 22 ezerrel növelné a határvédelem személyzetét és javítaná a határőrizet technikai eszközállományát. A törvény elfogadása a demokrata többségű felsőházban, a Szenátusban kérdéses, miután a képviselőházi demokraták is elutasították azt, valamint Joe Biden elnök is jelezte, hogy megvétózza, ha elé kerül.

Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter a Fehér Ház csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a kormány „mindent megtett, amit tudott a rendelkezésre álló forrásokat és a működési rendszert figyelembe véve”. A válság alapvető okaként a forráshiányt nevezte meg, és hozzátette, hogy hibás bevándorlási rendszer keretei között kell tevékenykedniük. Kérdésre válaszolva elismerte, hogy a határon káoszra készülnek, és nagyon nehéz helyzetet említett.

Az illegális bevándorlók érkezésére az Egyesült Államok nagyvárosaiban is készülnek, Denver polgármestere a központi kormány anyagi támogatását kérte, míg New Yorkban, a Central Parkban készülnek szükségszállásokat felállítani. A nagyvárosból Eric Adams polgármester utasítására busszal szállítottak New York állam vidéki területeire több csoport bevándorlót, hogy ott szállásolják el őket.

A szövetségi járványügyi hatóság vezetője csütörtökön a várhatóan növekvő ellenőrizetlen bevándorlásra hivatkozva fokozott odafigyelésre kért mindenki. Rochelle Walensky, a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (Centers for Disease Control and Prevention) igazgatója a törvényhozás bizottsági ülésén úgy fogalmazott, hogy a hivatal támaszkodni tud a járvány-előrejelző hálózatára. Ugyanakkor felhívta az orvosok figyelmét arra, hogy közösségeikben olyan személyek telepedhetnek le, akik „aluloltottnak” minősülnek, ezért odafigyelésre kérte őket a járványkockázatokat tekintve.

A Fehér Ház közösségi médiában közzétett közleménye szerint az illegális határátlépők gyors kiutasítását lehetővé tevő jogszabály (Title 42) csütörtök éjféli lejártára készülve Joe Biden, Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter, Antony Blinken külügyminiszter, valamint Lloyd Austin védelmi miniszter folytatott megbeszélést. 

A rövid bejelentés szerint a találkozón a szövetségi ügynökségeken átívelő fellépésről volt szó, valamint a nyugati féltekét átfogó partnerségről annak érdekében, hogy „humánus módon kezeljék a regionális migrációt a szabályok végrehajtása, az elrettentés és a diplomácia révén”. 

Csütörtökön a Fehér Ház sajtótájékoztatóján Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter megismételte, hogy a 42-es rendelkezés lejárta után annak helyét a mindvégig hatályban lévő 8-es jogszabály veszi át ismét, ami gyorsított kiutasítást tesz lehetővé az illegálisan érkezőkkel szemben, valamint 5 évre megtiltja számukra a belépést az Egyesült Államokba. A miniszter megismételte, hogy a határok nincsenek nyitva, és a szabályváltozás után sem nyílnak meg. Ugyanakkor kérdésre válaszolva elismerte, hogy a határon kaotikus állapotok alakulhatnak ki, és hozzátette, hogy a kormány intézkedéseinek működőképessége egy idő után látszik majd meg. 

A képviselőház csütörtökön törvényt szavazott meg a határvédelemről. A republikánus többség által 219 szavazattal 213 demokrata ellenszavazat mellett elfogadott jogszabály többi között a határvédelem létszámának növeléséről, technológiai fejlesztésekről, a határvédelmi kerítés építésének folytatásáról, valamint a Trump-adminisztráció idején bevezetett „Maradj Mexikóban”-program felújításáról szól. Joe Biden elnök előzetesen jelezte, hogy amennyiben elé kerül a jogszabály, megvétózza. 

A határvédelem csütörtöki adatai szerint a hét első három napjában több mint 30 ezer illegális határátlépőt tartóztattak fel a hatóságok a mexikói határszakaszon. 

Az Egyesült Államok mexikói határszakaszán Texasban alakult ki a legnehezebb helyzet. Texas kormányzója különleges határőrizeti egységet rendelt ki a határra a Nemzeti Gárda egységeiből, amelyek több szakaszon szögesdrótból állítottak akadályt a Rio Grande folyó partján. Sean Storrud, a Texasi Nemzeti Gárda műveletvezetője közölte, hogy csak El Paso térségében december óta 28 kilométeren alakítottak ki akadályt a határon, de most a jogszabály-változásra készülve folyosókat nyitnak rajta, ahol lehetőséget adnak a bevándorlók számára, hogy elhagyják az országot, és elkerüljék az illegális határátlépés negatív következményeit.

(Kiemelt képünkön: Menedékkérők várakoznak éjszaka a határfal mentén, hogy átadják magukat az amerikai vám- és határvédelem (CBP) határőrség ügynökeinek a 42. cím lejárta előtt a bevándorlási és menedékjogi kérelmek elbírálására, miután Ciudad Juarezből átkeltek a Rio Grande folyón az Egyesült Államokba az amerikai-mexikói határon a texasi El Pasóban 2023. május 11-én. Fotó: Patrick T. Fallon / AFP)

2023. május 29., 17:09

Kína 2030-ig űrhajóst tervez eljuttatni a Holdra – közölte hétfőn a kínai űrhivatal (CMSA) sajtótájékoztatón.