Amerikai fegyvereket vásárolhat Ukrajna

Biden jóváhagyta a harmadik félnek történő átadásról szóló fegyveregyezményt. 

2022. január 20., 16:30

Szerző:

Az amerikai külügyminisztérium engedélyezte Litvániának, Lettországnak és Észtországnak, hogy amerikai gyártmányú rakétákat és más fegyvereket küldjön Ukrajnába – írja a Reuters a forrásaira hivatkozva. 

Az exportellenőrzési szabályok értelmében az országoknak a külügyminisztérium jóváhagyását kell kérniük, mielőtt az Egyesült Államoktól kapott fegyvereket harmadik félnek átadnák.

A külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy az amerikai kormány jóváhagyta a harmadik féltől származó átadásokat, amelyek lehetővé teszik Észtország, Lettország, Litvánia és Nagy-Britannia számára, hogy amerikai gyártmányú felszereléseket adjanak át a készleteikből Ukrajnának, de nem közölt részleteket arról, hogy milyen fegyvereket küldenek.

A jóváhagyott fegyverszállításokról szóló hírek szerdán késő este jelentek meg, miután Biden egy sajtótájékoztatón elmondta: Oroszország drágán megfizetne, ha megszállná Ukrajnát.

Orosz tisztviselők többször is tagadták, hogy Ukrajna lerohanását terveznék, de a Kreml mintegy 100 ezer katonát vonultatott fel Ukrajna határai közelében. A Nyugat szerint ez a haderőfejlesztés egy olyan háborúra való felkészülés, amely megakadályozza, hogy Ukrajna valaha is csatlakozzon a NATO nyugati biztonsági szövetséghez.

(Kiemelt kép: Az ukrán védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2012. december 22-én készített és közzétett fényképen ukrán katonák egy FGM-148 Javelin amerikai páncéltörő rakétát lőnek ki Donyeck térségében tartott kiképzés során. Fotó:
Handout / Ukrán védelmi minisztérium sajtószolgálata / AFP)