Amerikában is megvizsgálták az AstraZeneca-vakcinát, és nagyon jónak minősítették

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság is kivizsgálta az AstraZenecát, és rendkívül hatásosnak találta. Arra készülnek, hogy engedélyezzék a sürgősségi alkalmazását, bár annyira jól állnak az oltásokkal, hogy lehet, már nem is kell bevetni.

2021. március 22., 11:20

Szerző:

Amerikában már több mint 100 millió ember megkapta a koronavírus elleni oltások első – van, aki a második – dózisát, ennek ellenére néhány héttel ezelőtt az AstraZeneca oltóanyagát is helyi klinikai vizsgálatoknak vetették alá és rendkívül hatásosnak találták.

A The New York Times arról ír, hogy 79 százalékos védettséget biztosít az oltás az amerikai vizsgálatok alapján is.

A lap szerint a kutatók azt találták, hogy az AstraZeneca teljes védelmet nyújt a betegség legrosszabb kimenetele ellen, ugyanakkor nem okozott komoly mellékhatásokat.

Az amerikai hatóságok most az Európai Gyógyszerügynökségtől teljesen függetlenül adták ki eredményeiket.

A lap szerint a bejelentés nagyban segíthet abban, hogy újra bízzanak az emberek az oltásban, hiszen az elmúlt egy hónapban több mint egy tucat ország – főleg Európában – felfüggesztette a vakcina használatát az újbóli felülvizsgálatokig. 

Amennyiben az AstraZeneca az új eredmények alapján az Egyesült Államokban engedélyt kap a sürgősségi felhasználásra, akkor is először csak májusban lesz elérhető. Ekkorra azonban már lehet, hogy nem is lesz szükség az alkalmazására, olyan jól haladnak az oltásokkal. 

(Kiemelt kép: MTI | Mónus Márton)