Amerika vezetősége retteg az omikrontól

Csak 24 óránál nem régebbi koronavírus-teszttel lehet felszállni az Egyesült Államokba induló repülőgépekre.

2021. december 2., 14:54

Szerző:

Csak 24 óránál nem régebbi koronavírus-teszttel lehet felszállni az Egyesült Államokba induló repülőgépekre, még az amerikai polgároknak is – írja a HVG a Fehér Ház állítólagos tervéről az omikron variáns ellen, a Washington Post értesülése szerint.

„Nem számít az, hogy ki milyen országból érkezik az Egyesült Államokba, az sem, hogy van-e védettségi igazolványa vagy nincs. Csakis a 24 óránál nem régebbi koronavírus-teszttel lehet felszállni az USA-ba induló repülőgépekre”

– mondta a Biden-kormányzat három tisztviselője is a Washington Post tudósítójának.

Az egyik javaslat szerint a külföldről érkezőknek három-öt nappal a landolás után kötelezően újra kell teszteltetniük magukat, így elkerülhetik a többi ember megfertőzését az omikron szupervariánssal. Olyan javaslat is felmerült, hogy a negatív teszt ellenére is legyen kötelező karantén minden Amerikába lépettnek – beleértve az amerikai állampolgárokat is.

Az Egyesült Államok egyébként azonnal leállította a légiforgalmat azokkal a dél-afrikai országokkal, ahol felfedezték az omikron variánst. Csakhogy azóta a világ 19 államában regisztrálták az omikront. Ráadásul senki sem tudja, hogy a variáns ellen mennyire hatékonyak a vakcinák, ezért az idő sürget – írja a Washington Post, melynek értesülései szerint az új intézkedések egy-két héten belül léphetnek érvénybe az Egyesült Államokban.

Az igazságügyi minisztérium tanulmányozza, hogy mennyiben lehet megkérni vagy kötelezni az embereket arra, hogy egy hétig karanténba vonuljanak. A hatóságok ugyanis képtelenek lennének ilyen sok embert ellenőrizni. Naponta körülbelül 200 ezren érkeznek az Egyesült Államokba. Már az is nagy eredmény lenne, ha a napi beutazók egynegyede karanténba vonulna – írja a HVG a Washington Post nyomán.

 

(Kiemelt kép: Utazók védőmaszkot viselnek a denveri nemzetközi repülőtéren 2021. november 30-án Denverben. Fotó: Robyn Beck / AFP)