Amanda Gorman újabb műfordítóját léptették vissza

A most visszautasított fordító szerint Gorman képviselői "olyat keresnek, aki megfelel az eredeti író profiljának", tehát nő, fekete és fiatal.

2021. március 12., 21:38

Szerző:

A szóban forgó eset már a második a Joe Biden beiktatásán szavaló költő műveivel kapcsolatban. A katalán Victor Obiols fordító szerint ennyi erővel Homéroszt sem fordíthatott volna, hiszen nem abban a korban élt.

„Azt mondták, nem vagyok alkalmas a fordításra. Nem a képességeimet kérdőjelezték meg, egyszerűen csak más típusú embert keresnek, olyat aki, nő, fiatal, aktivista és lehetőleg fekete” – mondta Victor. Hozzá hasonlóan korábban egy holland fordítót a 29 éves Marieke Lucas Rijneveldet is visszautasították, noha őt maga Gorman választotta ki a munkára. Végül azzal magyarázták, hogy mégsem ő kapja a feladatot, mert fehérbőrű. Rijneveld végül maga lépett vissza.

Obiols azonban azt sem tudja, hogy ki utasította őt vissza, Gorman ügynöke vagy a kiadó. A Guardiannek elmondta, szerinte ez egy „bonyolult téma”, amit nem lehet „komolytalanul” kezelni. Hozzátette, hogy ha nem fordíthatja le valaki művét, „mert az illető egy fiatal, fekete amerikai nő a 21. századból”, akkor Homéroszt sem fordíthatna, mert nem görög és nem időszámításunk előtt él. „De Shakespeare-t sem fordíthattam volna, mert nem egy 16. századbeli angol férfi vagyok.”

A CNN a King's College London nyelvészprofesszorát is megkérdezte a témában. Ananya Jahanara Kabir azt mondta szerinte nem könnyű mindazt a bensőséges és kulturális tapasztalatot átadni, amit egy afroamerikai a történelmi sajátosságok révén magáénak tudhat.

"De a fordítók faji és / vagy nemi különbségek miatt történő visszautasításával elveszik a transzkulturális gyógyítás és megértés lehetősége" - tette hozzá nyilatkozatában. "Ez olyan lehetőségeket kínál azoknak az embereknek, akik nem afroamerikai vagy nőneműek, hogy felismerjék és megküzdjenek történelmi terheikkel, és ezt a küzdelmet saját tanulási folyamatukká tegyék." Hozzátette sajnálja, hogy sokan elfelejtik az irodalom azon funkcióját, ami közelebb hozhatja egymáshoz a többiek traumáit és örömeit. 

(Kiemelt kép: Amanda Gorman, 23 éves amerikai költő szaval Joe Biden demokrata párti megválasztott amerikai elnök beiktatási ünnepségének helyszínén, a washingtoni Capitolium nyugati homlokzata előtt felállított színpadon 2021. január 20-án. Fotó: MTI/EPA/AP pool/Patrick Semansky)