Álmukban mészároltak le egy kilencfős donyecki családot orosz katonák

Otthonukban, az ágyukban fekve mészároltak le egy kilencfős családot, köztük két kisgyermeket a megszállt kelet-ukrajnai Volnovakha városkában. Mindkét nemzet vizsgálatot indított, két orosz katonát letartóztattak.

2023. október 31., 07:54

Szerző:

Az eset egyaránt felháborodást keltet Ukrajnában és a megszállt donyecki területeken is. A Donyeck megyei ügyészség felvételein látszik, hogy a család több tagját ágyukban, egymás karjaiban lőtték le, a falakon pedig vérfoltok vannak. A CNN szerint Ukrajna azt állítja, hogy a családot az orosz megszálló erők ölték meg egy veszekedést követően, míg az orosz hatóságok azt állítják, két orosz katonát tartóztattak le a gyilkosságok miatt. Volnovakha 2022 márciusa óta áll az orosz erők megszállása alatt.

Az ukrajnai Donyeck megyei ügyészség szerint a hónap elején „katonai egyenruhát viselő fegyveresek követelték, hogy az ott élő család hagyja el a házat, hogy egy orosz katonai egységnek adjanak helyet”. Amikor a ház tulajdonosa ezt megtagadta, „a támadók fizikai erőszakkal fenyegették meg a családtagjait, majd távoztak” – közölte hétfőn a hivatal előzetes információk alapján. Napokkal később a fegyveresek visszatértek, és „lelőtték a család mind a kilenc tagját, akik akkor már aludtak" – állítja az ukrán ügyészség.

Az orosz nyomozók azt állítják, hogy hétfőn két orosz katonát vettek őrizetbe a kilenc ember meggyilkolásával összefüggésben Volnovakhában. Az azonosított gyanúsítottak „a Távol-Keletről származó, szerződés alapján szolgálatot teljesítő orosz katonák" - közölte közleményében az Oroszországi Föderáció úgynevezett Donyecki Népköztársaságot felügyelő nyomozó bizottsága. „A gyanúsítottakat őrizetbe vették és a nyomozati osztályra vitték, velük szemben nyomozati és eljárási cselekmények folynak, amelyek célja az incidens összes körülményének megállapítása, valamint a bizonyítékbázis konszolidálása” – közölte a bizottság.

(Kiemelt képünk forrása: a Donyeck megyei ügyészség hivatalos Facebook oldala)