Állami segítséget kérnek a kocsmák

Az adóterhek átmeneti felfüggesztését, pénzügyi támogatást és ársapka bevezetését kéri a kormánytól a brit Sör- és Kocsmaszövetség (British Beer and Pub Association) az emelkedő energiaárak miatt.

2022. augusztus 30., 15:01

Szerző:

A szakmai érdekképviseleti szervezet szerint azonnali kormányzati beavatkozás nélkül tömegesen zárhatnak be a kocsmák és a csődhullám a munkanélküliség emelkedésével jár.

  Az energiaár-sokk akkor ütött be, amikor az iparág már kezdett kilábalni a világjárvány hatásaiból

– írták Boris Johnson távozó miniszterelnöknek szóló levelükben.

Ezért vannak bajban a kocsmák

Az Ofgem energetikai szabályozó múlt heti közleménye szerint egy átlagos brit háztartás éves energiaszámlája októbertől várhatóan további 80 százalékkal emelkedik, és eléri a 3549 fontot (1 686 076 forint). Ez a maximális összeg, amit a szolgáltatók kiszámlázhatnak a háztartási fogyasztóknak.

Az ársapka alá nem tartozó vállalkozások energiaszámlája a korábbi időszakhoz képest háromszorosával növekedhet. Az energiaszámlák Európában az idén az egekbe szöktek, miután a világjárvány után már amúgy is emelkedő nagykereskedelmi gáz- és áramárak megugrottak azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, és Moszkva visszafogta az Európába irányuló gázexportot.

(Kiemelt kép: Az asztalokat takarítja egy alkalmazott egy londoni kocsma teraszán 2021. április 8-án. A brit kormány bejelentette, hogy Nagy-Britanniában április 12-én újranyithatnak a kocsmák, éttermek és üzletek. Fotó: MTI/EPA | Andy Rain)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.