Orosz oligarchák ellen sürget szankciókat Navalnij

A megmérgezett orosz ellenzéki a Bildnek azt nyilatkozta, nem működnek az egész Oroszország elleni szankciók.

2020. október 7., 05:49

Szerző:

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus a Bild című német napilapnak nyilatkozva arra buzdította az Európai Uniót, hogy hozzon szigorú büntetőintézkedéseket a Kremlhez közeli orosz oligarchák ellen, írja az MTI. 

    Az interjú az újság szerdán megjelenő számában olvasható. "Az egész ország elleni szankciók nem működnek. A legfontosabb, megtiltani a belépést (az unió országaiba), és befagyasztani azoknak a vagyonát, akik hasznot húznak a rendszerből. Pénzt sikkasztanak, milliárdokat lopnak, hétvégenként meg Berlinbe vagy Londonba repkednek, drága lakásokat vásárolnak és beülnek kávézgatni" - ecsetelte Navalnij. Valerij Gergijevet, a Müncheni Filharmonikusok vezető karmesterét kiemelte név szerint azok közül, akik ellen szankciókat szorgalmaz.

    Navalnij azután került Németországba, hogy - egyre több bizonyíték szerint - Oroszországban megmérgezték Novicsok idegméreggel. Pár napig hazájában kezelték, majd Németországba vitték, és azóta is ott lábadozik. Szándéka, hogy visszatér Oroszországba.

    Mérgezéséről a Bildnek azt mondta: az orosz hatóságok "még a látszatát se próbálják kelteni annak, hogy nyomoznak az ügyben". Egyúttal megismételte, hogy szerinte megmérgezése Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlen utasítására történt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.