Alabama másodszor is nitrogéngázzal végezne ki egy elítéltet

Alabama főügyésze szerdán arra kérte a legfelsőbb bíróságot, hogy engedélyezze a második nitrogéngázas kivégzést. 

2024. február 22., 09:34

Szerző:

Ahogy arról beszámoltunk, nem tesztelt nitrogéngázzal végeztek ki egy embert a múlt hónapban Alabama Államban. Az eljárás kegyetlen és szokatlan büntetésnek minősült, most pedig Alabama főügyésze szerdán arra kérte a legfelsőbb bíróságot, hogy engedélyezze a második nitrogéngázas kivégzést is – írja a Telex.

Az Alabama államban található atmore-i börtönben hajtották végre az első kivégzést nitrogéngázzal

A 2022-ben félbeszakadt kivégzés után Alabama kormányzója felfüggesztette az összes kivégzést az államban, utána döntöttek a nitrogéngázos módszerről. Alabama azóta felajánlotta, hogy segítséget nyújt azoknak az államoknak , amelyek nitrogéngáz felhasználásával akarnak kivégzéseket végrehajtani. Ezt a módszert Alabama „az ember által ismert legfájdalommentesebb és leghumánusabb kivégzési módszernek” nevezte, de az emberi jogi csoportok kegyetlennek és kínzónak ítélték meg – írja a Reuters.  Azóta az EU és az ENSZ is hivatalosan elítélte a nitrogéngázas megoldást – írja a Telex. 

Alabama végrehajtotta egy halálraítélt első kivégzését nitrogéngáz felhasználásával január végén. Az 58 éves Kenneth Smith egy alabamai börtönben halt meg, miután tiszta nitrogéngázt lélegeztettek be vele egy arcmaszkon keresztül. Gyakorlatilag megfulladt, mert a tiszta nitrogéngáz oxigénhiányt okoz. A kivégzés körülbelül 22 percig tartott. 

Alabama azt állította, hogy az „új nitrogéngáz-módszer leghumánusabb végrehajtási módszer”. De a halálkamrában jelenlévő riporterek szemtanúi nyilatkozatai azt sugallták, hogy Smith halála egyáltalán nem volt az. Kenneth Eugene Smith halálos ítéletének végrehajtásához Alabama állam büntetésvégrehajtási szervei egy egész arcot eltakaró ipari maszkot használtak, amin keresztül tömény nitrogént vezettek az elítélt tüdejébe, ami rövid idő alatt halált okoz. Az elítélt az utolsó szó jogán azt mondta, hogy „ezen az estén Alabama államban az emberiség egy lépést tesz visszafelé”. Smith-re bérgyilkosság miatt szabták ki a legsúlyosabb büntetést. A férfi társával 1988-ban 1000 dollárért egy lelkész feleségét, Elizabeth Sennettet gyilkolta meg. A gyilkosságra a férj adott megbízást annak érdekében, hogy hozzájusson felesége életbiztosításához.

Alabama a fulladást egyszerűbb alternatívaként hirdeti azon börtönrendszerek számára, amelyek nehezen találják meg a vénákat vagy a halálos injekciókhoz szükséges gyógyszereket. Steve Marshall államügyész indítványt nyújtott be, amelyben azt kérte a bíróságtól, hogy engedélyezze az alabamai büntetés-végrehajtási minisztériumnak Alan Eugene Miller kivégzését, akit 2000 óta ítélnek halálra, mert 1999-ben külön helyszíneken meggyilkolt két munkatársát és egy korábbi munkatársát. Ha jóváhagyják, Kay Ivey kormányzó kitűz egy időpontot– írja a Reuters.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)