Aknára futott egy török hajó Románia partjainál

Ukrajna szerint valószínűleg egy második világháborús vagy egy tavaly ott hagyott tengeri aknáról lehet szó, a robbanás miatt szemelyi sérülés nem történt.

2023. október 6., 13:14

Szerző:

Aknára futott egy török ​​felségjelzés alatt közlekedő teherhajó csütörtökön a Fekete-tengeren Románia partjainál – írja a Reuters

A brit Ambrey tengerbiztonsági cég azt közölte, hogy a hajó a romániai Sulinától 11 tengeri mérföldre északra, a Sulina-csatorna bejárata közelében futott a tengeri aknára. A robbanás következtében nem sérült meg senki a hajón.

A Fekete-tenger térségét a biztosítók magas kockázatú övezetként sorolták fel, és az úszó aknák továbbra is veszélyt jelentenek. 

Ukrán kormányzati források megerősítették a hírt, kiegészítve azzal, hogy „valószínűleg egy második világháborús aknáról van szó, vagy egy tavaly ott hagyott aknáról", de további információt nem közöltek.

Yoruk Isik, a Bosphorus Observer tanácsadó cég vezetője az ügy ismereteire hivatkozva a Reutersnek külön elmondta, hogy a hajó a Kafkametler volt, és kisebb sérüléseket szenvedett egy ballaszttartályban, de a legénység biztonságban volt.

Az incidensre azt követően került sor, hogy Oroszország júliusban visszalépett attól az ENSZ által támogatott megállapodástól, amely lehetővé tette Ukrajnának, hogy gabonát szállítson egy biztonságos tengeri folyosón keresztül a Fekete-tengeren. Azóta Ukrajna saját ideiglenes „humanitárius folyosót” hozott létre a teherhajók számára, és augusztus óta több hajó is elhagyta az ukrán fekete-tengeri kikötőket, melyek a lehető legközelebb hajóznak Románia, Bulgária és Törökország felségvizeihez.

(Kiemelt képen a Kafkametler, kép forrása: Wikipedia)