Akár nukleáris fegyverekért is mehettek a Wagner-lázadás során

Lehet, hogy csak egy ajtó választotta el a Wagner katonáit a nukleáris fegyverektől.

2023. július 11., 20:48

Szerző:

A június 24-ei Wagner-lázadás során Moszkva felé a katonai járművek egy része egy megerősített orosz katonai bázis irányába indult, ahol nukleáris fegyvereket tárolnak, azonban nagyjából 100 kilométerre a Voronyezs-45 bázistól kihűltek a nyomok.

Ukrán források szerint a zsoldosok el is érték az uticélt, azonban a raktár ajtaján már nem jutottak be. Szerintük emelni akarták a lázadás tétjét ezzel 

– közölte a Reuters, ugyanakkor független forrásból nem tudta megerősíteni az információt. 

A Kremlhez közel álló forrás igazolta a történet egyes részeit, azt mondta, egy Wagner-kontingensnek „sikerült bejutnia egy különleges érdekeltségű zónába” emiatt pedig az amerikaiak is aggódtak – az amerikai tisztségviselők ezt tagadják, azt állítják semmilyen jel nem utal arra, hogy nukleáris fegyverek lennének veszélben. Más forrás szerint a Kreml tudott róla, emiatt szorgalmazták Lukasenka belarusz elnök közvetítésével a tárgyalásokat a lázadás lezárására vonatkozóan. 

Matt Korda, az Amerikai Tudósok Szövetségének vezető munkatársa és a Nukleáris Információs Projekt projektvezetője szerint „gyakorlatilag lehetetlen, hogy egy nem állami szereplő” átlépje az orosz nukleáris biztonsági rendszereket. Szerinte a Wagner több ezer katonával rendelkezhetett, de nem valószínű, hogy bármelyikük is tudta, hogyan kell felrobbantani egy atombombát. „Speciális berendezések telepítésével, majd az engedélyező cselekvési kapcsolatok feloldásával kellene élesíteni őket, és ehhez szükségük lenne az orosz nukleáris arzenál védelméért felelős 12. igazgatóságból valakinek az együttműködésére” – tette hozzá. 

A helyiek és a közösségi médiában közzétett bejegyzések alapján a nagyobb konvojról leválva egy kisebb csoport kelet felé indult, ahol az első faluban tűzharcba keveredett az orosz erőkkel. Ezután azonban, úgy tűnik, hogy 90 kilométeren keresztül akadálytalanul haladt, többek között egy katonai bázisnak otthont adó város központján is. A Reuters egészen Talovaja városáig követte a Wagner haladását, ahol a lázadók lelőttek egy orosz helikoptert, amelynek kétfős személyzete meghalt. Ez a település nagyjából 100 kilométerre van a Voronyezs-45 bázistól. Budanov állítása szerint itt kisméretű, hátizsákban szállítható nukleáris fegyvereket tárolnak. 

(Kiemelt képünk: A Wagner-csoport egyik tagja őrködik Rosztov-na-Don városának egyik utcáján 2023. június 24-én. Vlagyimir Putyin elnök 2023. június 24-én a Wagner zsoldosok fegyveres lázadását. Fotó: STRINGER / AFP)