Agyonvertek egy 16 éves lányt

Egy iráni anya azt állítja, agyonverték tizenéves lányát az egyik hidzsábellenes tüntetésen.

2022. október 8., 17:01

Szerző:

Egy 16 éves iráni lány édesanyja azt állítja, hogy a lányát a fejére mért ütésekkel ölték meg az egyik hidzsábellenes tüntetés feloszlatása közben – írja a Sky News nyomán az rtl.hu. A hivatalos közlés szerint a tinédzser, Nika egy magas épületből zuhant a halálba, de anyja, Nasreen Shakamari ezt vitatja. A fiatal lány lett a tüntetések új ikonja a 22 éves Mahsa Amini halála után, akit őrizetbe vett és valószínűleg agyonvert az erkölcsrendészet, amiért nem viselte megfelelően a nők haját elfedő kendőt.

Emberi jogi csoportok becslései szerint az elmúlt három hétben több tucatnyi tüntetőt öltek meg a hatóságok, köztük gyerekeket.

Nika Sakarami anyja a Szabad Európa fárszi nyelvű részlegének küldte el a videoüzenetét, amelyben közölte: szerinte a hatóságok balesetnek akarják beállítani a lánya halálát. A törvényszéki jelentésekre hivatkozva a nő elmondta, a lánya a fejért ért többszöri ütés következtében halt meg:

a teste sértetlen volt, de néhány foga, az arcában lévő csontok és a koponyája hátsó részének egy része eltört. 

A hét elején Irán rendőrfőnöke, Hossein Ashtari tábornok azt állította, hogy a tinédzser egy épületben volt, és gyülekezés közben esett le annak a tetejéről.

Sakarami elmondta: lánya szeptember 19-én délután hagyta el teheráni otthonát, hogy csatlakozzon a hidzsábellenes tüntetésekhez. A következő néhány órában többször is beszéltek telefonon, ekkor az anya könyörgött a lányának, hogy menjen haza. Utoljára éjfélkor beszéltek, aztán Nika mobilja többé nem volt elérhető. Ez azután történt, hogy Nika és a barátai menekülés közben a hatóságok nevét kiabálták – állítja a nő.

Másnap reggel a család rendőrőrsökön és börtönökben kereste Nikát, de kilenc napig nem kaptak hírt a hollétéről. A hatóságok végül a 10. napon adták át a holttestet. Sakarami elmondta, hogy a tervezett temetés napján megtudták: a holttestet elrabolták a hullaházból, és egy másik faluba vitték, ahol szigorú biztonsági intézkedések mellett temették el. A lány halálát követően a közösségi médiában elterjedt a fekete pólót és bob frizurát viselő, szemceruzával kisminkelt Nika fotója.

(Kiemelt képünk: A 16 éves Nika Sakarami profilképe, akit állítólag a 22 éves Masza Amini rendőrségi őrizetben bekövetkezett halála miatti iráni tüntetések során öltek meg a hatóságok. Fotó: AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.