Afgánok ezrei hagyják el Pakisztánt

A kormány tömeges kitoloncolásával fenyegetett nyomás hatására afgán menekültek ezrei hagyták el Pakisztánt.

2023. november 1., 17:53

Szerző:

A Pakisztánban élő afgánok százezreit fenyegette szerdán az őrizetbe vétel és a kitoloncolás veszélye, mivel a kormány november 1-jéig adott határidőt 1,7 millió afgánnak, hogy önként távozzanak, vagy erőszakkal kitoloncolják őket. A pakisztáni kormány állaláspontja szerint illegálisan élnek az országban. Szerdán ezrek álltak be a legforgalmasabb határállomáson hét kilométeres kígyózó sorba, ahol előző nap legalább 29 ezren léptek vissza Afganisztánba – írja az AFP.  

Khyber Pakhtunkhwa tartomány hatóságai, ahol az afgán migránsok többsége él, széles körű akciót indítanak a távozni nem hajlandó, papírokkal nem rendelkező családok letartóztatására – mondta Feroz Jamal, a tartományi kormány szóvivője az AFP-nek. Az állami média szerint szerdán negyvenkilenc, részben több ezer ember befogadására alkalmas befogadóközpontot nyitnak meg országszerte az afgánok feldolgozására és kitoloncolására.  

Az elmúlt évtizedekben afgánok milliói özönlöttek Pakisztánba az erőszakos konfliktusok sorozata elől menekülve, köztük becslések szerint 600 ezren azóta, hogy a tálib kormány 2021 augusztusában átvette a hatalmat, és bevezette az iszlám törvények szigorú értelmezését. Pakisztán azt mondta, hogy a kitoloncolások célja az ország „jólétének és biztonságának” védelme azután, hogy meredeken emelkedett a támadások száma, amiért a kormány az Afganisztánból tevékenykedő militánsokat okolja. Megfigyelők szerint a politika széles körű támogatást élvez a pakisztániak körében, mivel a menekültek elhúzódó jelenléte súlyos terhet ró az ország infrastruktúrájára.

A határ afgán oldalán a hatóságokat  túlterheli az elvándorlás mértéke, miközben megpróbálják feldolgozni a visszatérőket, akik közül néhányan életükben először lépnek Afganisztánba. Samiullah Samoon, aki a bevándorlási nyilvántartást vezeti Torkhamban, azt mondta, hogy az átkelő „vészhelyzetben van”. A torkhami és chamani határőrök szerint több mint 130 000 ember hagyta el Pakisztánt azóta, hogy október elején kiadták a parancsot. Kedden Torkhamban egy nap alatt 21 ezret, Chamanban pedig további 8 ezer távozót számoltak a hatóságok.  

A fővárosban, Iszlámábádban a rendőrség már megkezdte több száz illegálisan épített sárház lerombolását, ahol afgánok éltek szegénységben.„A pakisztáni kormány fenyegetésekkel, visszaélésekkel és fogva tartással kényszeríti a jogi státusszal nem rendelkező afgán menedékkérőket, hogy térjenek vissza Afganisztánba, különben kiutasítják őket” – közölte kedden a Human Rights Watch.

(Kiemelt képünkön: Afgán menekültek érkeznek holmijukkal a Pakisztánból érkező teherautókon az afgán-pakisztáni Torkham határon Nangarhar tartományban 2023. november 1-jén. Iszlámábád október elején ultimátumot intézett 1,7 millió afgánhoz, akik szerinte illegálisan élnek Pakisztánban: november 1-jéig távozzanak, vagy letartóztatással és kiutasítással kell számolniuk. Fotó:Wakil KOHSAR / AFP)