Kemény figyelmeztetést adott ki a tálibok fővezére minden beavatkozni akaró államnak

Maúlavi Hajbatulla Akundzada a tálibok fővezére, és ritkán mutatkozik nyilvánosan, most mégis ezt tette, beszédet is mondott.

2022. július 2., 16:12

Szerző:

Szokatlan, hosszú beszédet tartott tálib, iszlamista vallási vezetőknek rendezett konferenciáján az Afganisztánt 2021 szeptembere óta teljesen uralma alatt tartó mozgalom szellemi és tényleges vezetője Kabulban. A CNN szerint Maúlavi Hajbatulla Akundzada beszédében azt hangsúlyozta, „hála Istennek, Afganisztán immár független állam,” de a külföldieknek abba kell hagyniuk azt, hogy „parancsokat osztogatnak" a táliboknak arra vonatkozóan hogyan kezeljék az ország ügyeit.

„Afganisztán nem tud fejlődni ha nem független, a külföldiek ellen foglytatott afgán dzsihád sikere nem csupán a nemzet tagjainak de a teljes iszlám világnak is büszkesége lehet!” – jelentette ki.

Akundzada, akinek főhadiszállása Kandahárban található, most sem jelent meg a kabuli konferencián, a 3000 férfi vallási vezető csupán hosszabb hangfelvételről hallgathatta meg útmutatásait.

2021 augusztusa, tehát Afganisztán tálibok általi teljes átvétele óta a bevezetett, kemény nyugati szankciók nyomán az ország lakossága súlyos élelmiszerhiánnyal, helyenként éhínséggel néz szembe. Az emberi jogokat, különösen a nők jogait pedig az új rezsim egyáltalán nem tartja tiszteletben.

(Kiemelt kép: Hajbatulla Akundzada tálib legfelsőbb vezetőt éltető matricákat árulnak Kabulban 2021. decemberében. Fotó: Mohd Rasfan / AFP)

A BBC arról írt, Moszkva visszautasította a Zaporizzsja közelében álló, hatalmas atomerőmű demilitarizálását, így a reaktorok között továbbra is hadijárművek cikáznak, azok közvetlen közelében pedig lőszert tartanak. Az oroszok szerint ők csak vigyáznak a létesítményre, nehogy az ukrán hadsereg odalőjön, mivel szerintük éppen Kijev készül pénteken erre.