Afgán jegybank: a tálibok korábbi tisztségviselőktől lefoglalt készpénzt és aranyrudakat szolgáltattak be

A központi bank közleménye szerint nem világos, hogy a korábbi tisztségviselők miért tartották otthonukban a készpénzt és az aranyrudakat.

2021. szeptember 15., 20:11

Szerző:

Korábbi magas rangú afgán tisztségviselőktől lefoglalt készpénzt és aranyrudakat szolgáltattak be több mint 12 millió dollár (több mint 3,5 milliárd forint) értékben a tálibok az afgán központi banknak – közölte a jegybank szerdán.

Az afganisztáni tálib hatalomátvétel óta a radikális iszlamisták ellenőrzése alatt álló központi bank közleménye szerint az eszközöket a tálib hatóságok szolgáltatták be, írja az MTI. A világhálón megjelentetett beszámoló szerint nagy mennyiségben foglaltak le készpénzt és aranyrudakat a tálibellenes küzdelem egyik vezéralakjának számító Amrulla Száleh korábbi alelnök otthonában.

A központi bank közleménye szerint nem világos, hogy a korábbi tisztségviselők miért tartották otthonukban a készpénzt és az aranyrudakat. A beszámolóban mindössze Szálehet nevezték meg a korábbi kormánytisztviselők között, arra azonban nem tértek ki, hogy milyen értékben foglaltak le eszközöket Száleh házában. A dpa német hírügynökség azonban emlékeztet arra, hogy az elmúlt napokban a világhálón tálibokat pártoló fiókokon videofelvételeket tettek közzé pénzzel teli zsákokról, Ahmadulla Vászik tálib tisztségviselő pedig a Twitteren azt állította, hogy több mint hatmillió dollár (több mint 1,7 milliárd forint) készpénzt és 18 aranyrudat foglaltak le Száleh Pandzsír tartománybeli otthonában.

A feltételezések szerint a tálibellenes küzdelmet vezető, a pandzsíri hegyekben bujkáló Száleh nem reagált a tálibok állításaira. Pandzsír tartományra a tálibok az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt nem tudták kiterjeszteni ellenőrzésüket. Ez a tartomány volt az Egyesült Államokkal 2001-ben a tálibok ellen szövetkező Északi Szövetség fellegvára. A mostani ellenállást az afgán hadseregnek a régióba menekült alakulatai és a helyi erők alkotják, illetve a hatalomból elűzött afgán kormány tagjai közül többen is itt leltek menedékre. A katonai ellenállás Ahmad Maszúd körül szerveződött, aki a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a szovjet- és tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: KTS / Science Photo Library via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.