A Zika-vírus egy lépésre lehet a robbanásszerű kitöréstől

Amerikai tudósok szerint a világnak résen kell lennie az új mutációk miatt.

2022. április 14., 12:09

Szerző:

A kutatók figyelmeztetnek, hogy a Zika-vírus újabb kitörése nagyon is lehetséges, mivel egyetlen mutáció is elég lehet ahhoz, hogy robbanásszerű terjedést váltson ki – jelentette a BBC. A betegség 2016-ban globális egészségügyi vészhelyzetet okozott, több ezer csecsemő született agykárosodva, miután anyjuk terhesség alatt megfertőződött.

Míg a legtöbb ember számára a Zika enyhe betegség, amelynek nincsenek maradandó következményei, az anyaméhben lévő csecsemőkre nézve katasztrofális következményekkel járhat. Ha az anya a terhesség alatt kapja el a vírust, az károsíthatja a fejlődő babát, mikrokefáliát (szokatlanul kicsi fej) és károsodott agyszövetet okozva.

A Zika viszonylag könnyen mutálódhatott oly módon, hogy a vírus még olyan állatokban is képes volt gyarapodni és terjedni, amelyeknek korábban volt némi immunitásuk egy hasonló, szúnyogok által terjesztett fertőzés, a dengue ellen.

(Kiemelt képünk: A zika-vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog Fotó: MTI/EPA/Jeffrey Arguedas)

Hivatalosan is előterjeszti az újabb függetlenségi népszavazás terveit kedden a skót miniszterelnök. Nicola Sturgeon a skót kormány előzetes tájékoztatása szerint várhatóan kijelenteti az edinburghi parlamentben, hogy a referendumot 2023 októberében meg kell tartani.