A világhír küszöbén: a New York Times is Kósa Lajos „zavaros kötvényügyeiről" ír

2018. március 14., 16:49

Szerző:

Nyomás alá került egy vezető, kormánypárti magyar politikus miután egy helyi újság megírta, hogy szerepe volt egy 2013-as, több milliárd eurós, zavaros állampapír-ügyletben – írja a mai New York Times Kósa Lajos ügyével kapcsolatban.

Az amerikai újság a Reutes hírügynökségre hivatkozva nem csak a mostani ügyről, de korábbi, a Fidesz támogatottságát gyengítő botrányokról is beszámol, mint amilyen az Elios-ügy is.

A New York Times szerint a Reuters nem tudta hitelesíteni a Kósa ellen szóló dokumentumokat, és Kósa Lajost sem sikerült elérniük, hogy kommentálja a vádakat, ahogy a Fidesz szóvivője sem válaszolt a hírügynökség kérdéseire. (Nagyon meglepő, bár egy Reuters vagy New York Times nem ehhez van szokva.)

Kedden a Magyar Nemzet szellőztette meg, hogy egy közjegyzői okirat tanúsága szerint Kósa Lajost négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euró (4 355 000 000 euró, azaz 1340 milliárd forint) kezelésével bízták meg. A politikus először azt mondta, hogy egy barátja ajánlott a figyelmébe „egy német nőt” – Szabó Gáborné Matkó Máriáról van szó, aki egy Németországba szakadt rokon vagyonát örökölte –, akit aztán később „csengeri háztartásbeliként” említett. A hvg.hu-nak Szabóné fia, ifj. Szabó Gábor most azt mondta, létező örökségről van szó, de a nagyságrendjéről nem tud részleteket elárulni. Cáfolta azokat a korábbi információkat, amelyek szerint az édesanyja őrizetben van, és leszögezte, hogy Kósa Lajos állításával ellentétben nem az édesanyja kereste meg a politikust, hanem az akkori debreceni polgármester jelentkezett, hogy lenne ötlete, mit csináljanak a 4,3 milliárd eurós örökséggel. Azóta az is kiderült, hogy Kósa Lajos bizalmasának, a „Czeglédy-károsultak" ügyvédjének véletlenül közös cége van Szabónéval. A cégben érdekelt volt Czakó János is, aki a Magyar Nemzet birtokába került egyik, 2015-ös Kósa-irat szerint jogosultságot kapott 25 millió euró (7,7 milliárd forint) felvételére a megbízó svájci széfjéből. 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.