A Twitter nem kommentálja, miként került nyilvánosságra a forráskódja

Már hónapok óta nyilvánosságra kerülhettek az adatok – az Elon Musk vezette közösségi platform minderről csak a napokban értesült.

2023. március 27., 16:35

Szerző:

A Twitter március 24-én küldött idézést a GitHubnak, ahol egy FreeSpeechEnthusiast nevet használó felhasználó engedély nélkül osztott meg részleteket a Twitter forráskódjából a beadványok szerint - írja a CNBC-re hivatkozva az infostart.hu.

A portál beszámol róla, hogy a GitHub még aznap eltávolította a Twitter kifogásolta kódot. Szóvivőjükön keresztül közölték, hogy az átláthatóság biztosítása érdekében beszámolnak minden olyan alkalomról, amikor a jogtulajdonos kérésére eltávolítanak valamit felületükről.

A Twitter belső vizsgálatot is indított az adatszivárgás felderítésére. A The New York Times című lap információi szerint a cég egy volt alkalmazottja lehet az elkövető. 

Elon Musk korábban arról írt a Twitteren, hogy március 31-én nyílttá teszi a bejegyzések ajánlásához használt kódot, „amiben buta hibákra bukkannak majd az emberek, és ez a fajta átláthatóság hihetetlenül kínos lesz eleinte a vállalatnak”.

A forráskódok azonban szigorúan őrzött információk, amik illetéktelen kezekben súlyos visszaélésekre adhatnak okot.

(Kiemelt kép: Elon Musk Twitter-fiók oldala mobilon látható Elon Muskkal a háttérben. fotóillusztráció: Jonathan Raa/NurPhoto via AFP)