Az üzemanyagárak emelkedése a kormány veszte

A tüntetések célba értek.

2022. január 5., 08:50

Szerző:

Lemondott Aszkar Mamin kazah kormányfő, amit Kaszim-Zsomart Tokajev elnök elfogadott – közölte az államfő hivatala szerdán, miután az üzemanyagárak emelése az olajban gazdag közép-ázsiai országban tüntetéseket váltott ki, amelyekben közel 100 rendőr is megsérült. A miniszterelnök lemondása egyben a teljes kormány lemondását is jelenti, amely azonban ügyvivőként hivatalban marad az új kormány megalakulásáig.

A hatóságok kedden késő este könnygázt vetettek be a közép-ázsiai ország legnagyobb városa, Almati főterén összegyűlt több száz fős tüntető tömeg feloszlatására. Kazahsztánt eddig politikailag stabil és szigorúan ellenőrzött országként tartották számon, amit a volt szovjet köztársaság arra használt fel, hogy függetlenségének három évtizede alatt több száz milliárd dollár külföldi befektetést vonzzon olaj- és fémiparába, írja az MTI.

A legutóbbi tüntetések azonban megingatták ezt a képet Kazahsztánról. Tokajev arra utasította a megbízott minisztereket és a tartományi kormányzókat, hogy állítsák vissza a cseppfolyósított gáz árának ellenőrzését, és terjesszék ki azt a benzinre, a gázolajra és más "társadalmilag fontos" fogyasztási cikkekre is. Utasította továbbá az ügyvivő kormányt, hogy dolgozzon ki egy személyi csődtörvényt, és fontolja meg a közüzemi szolgáltatások árának befagyasztását, valamint a szegény családok lakbértámogatását.

Az elnök szerint a helyzet javul a tüntetések sújtotta városokban és településeken, miután kihirdették a kijárási tilalmat is magában foglaló szükségállapotot. A tüntetések vasárnap kezdődtek a kőolajtermelő, nyugati Mangisztau tartományban. Ennek oka az volt, hogy egy nappal korábban feloldották a cseppfolyósított gáz árplafonját, ami után annak ára több mint kétszeresére emelkedett. Tokajev rendkívüli állapotot hirdetett ki Almatiban és Mangisztauban, és azt mondta, hogy belföldi és külföldi provokátorok állnak az erőszakos cselekmények mögött.

A belügyminisztérium azt közölte, hogy Almatin kívül a déli városokban, Simkentben és Tarazban is kormányépületeket támadtak meg éjszaka, az összecsapásokban 95 rendőr megsérült. Több mint 200 embert vettek őrizetbe. Almati polgármestere, Bakitzsan Szagintajev a lakosokhoz intézett beszédében azt mondta, hogy a városban a helyzetet ellenőrzés alatt tartják, és a biztonsági erők őrizetbe veszik a provokátorokat és szélsőségeseket.

(Kiemelt kép: Tüntetési hullám Kazahsztánban az egekben lévő olajárak miatt január 4-én. Fotó: Abduaziz MADYAROV / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.