A tálibok lassan újra uralmuk alá hajtják Afganisztánt

Egy újabb tartományi székhelyet foglaltak el. 

2021. augusztus 11., 09:45

Szerző:

A radikális iszlám csoport egyre nagyobb területeket hajt uralma alá Afganisztánban. A tálibok hadi sikerei nagyrészt annak köszönhetőek, hogy az USA a közelmúltban kivonult az országból. Kedd éjjel elfoglalták az északkelet-afganisztáni Badahsán tartomány székhelyét, Faizábádot is. Az afganisztáni biztonsági erőknek vissza kellett vonulniuk a térségben. Faizabáda a kilencedik jelentős terület Afganisztánban, amit a kabuli kormánytól elfoglaltak a tálibok. 

A radikalista csoport még májusban indította meg támadásait a kormányerők ellen. A kabuli kormány hadserege komolyabb ellenállást sem mutatott fel a tálibok ellen. Nagy területeket sikerült emiatt megszerezniük. A tálibok remekül használták ki a lehetőséget, hogy az USA kivonta csapatait. Joe Biden amerikai elnök szerint az afgánoknak maguknak kell legyőzni a tálibokat és az ország feletti ellenőrzést visszaszerezniük. Hozzátette: nem bánta meg az amerikai haderő kivonását a térségből. Az afgán kormánynak azonban segítséget fognak nyújtani. 

Ezzel párhuzamosan Kabulban az afgán elnök bejelentette, hogy a helyi milíciák segítségét fogja kérni a tálibok elleni harcban. Az ENSZ magasrangú tisztségviselője pedig aggodalmát fejezte ki a tálibok térnyerésével kapcsolatban. Kijelentette: „az emberek jogosan tartanak attól, hogy a tálibok hatalomra kerülésével az emberi jogok terén az elmúlt két évtized során elért eredmények szertefoszlanak”.

(Kiemelt kép: Az afgán biztonsági erők fegyveresei egy ellenőrzőponton a dél-afganisztáni Kandahár tartományban lévő Szpin Boldak település közelében 2021. július 14-én. Fotó:M. Sadiq/ MTI)