A szomszédban orosz oligarchák 254 millió eurónyi vagyonát fagyasztották be

Ausztria orosz oligarchák 254 millió eurónyi vagyonát fagyasztotta be összhangban az ukrajnai háború miatt bevezetett nyugati szankciókkal – ismertette vasárnap az osztrák kancellár hivatala Bécsben.

2022. május 22., 21:50

Szerző:

A tájékoztatás szerint a pénzek 97 bankszámlán voltak elhelyezve. A belügyminisztérium államvédelmi és hírszerzési igazgatósága ezen felül öt olyan telekkönyvi bejegyzést talált, amelyek nyilvánvalóan a vagyon tulajdonosának elleplezését szolgálták. A gyanús esetek kivizsgálását azonban megnehezítik a tulajdonosi viszonyok elkendőzését szolgáló cégek, fiktív közvetítők és vagyonkezelő társaságok nemzetközi hálózatai – tette hozzá a kancellár hivatala.

„Ha orosz oligarchák és szervezeteik támogatják az Ukrajna elleni háborút, azzal bűnrészesekké válnak az ott történő atrocitásokban” – jelentette ki Karl Nehammer osztrák kancellár.

„Ezekkel az intézkedésekkel ott érjük az oligarchákat, ahol a legjobban fáj nekik: a pénzüknél” – fűzte hozzá.

(Kiemelt kép: Karl Nehammer. Fotó: GEORG HOCHMUTH / APA / AFP)

A Duma alsóháza hivatalosan is olyan törvénymódosítást tárgyal, ami az orosz gazdasági élet szereplőit kötelezné a hadsereg ellátására való átállásra az ukrajnai hadműveletek támogatásához.