A Szkripal-ügy magukat turistának nevező gyanúsítottjai annyira régen tervezték utazásukat, hogy indulásuk előtti éjjel vettek repülőjegyet

2018. szeptember 15., 13:06

Szerző:

A Szkripal-ügyben meggyanúsított, magát egyszerű turistának mondó egyik férfiről, Alekszandr Petrovról 2009 előttről semmilyen adat nincs az orosz központi nyilvántartásban, és az útlevele is arra utaló bejegyzéseket tartalmaz, hogy köze lehet a titkosszolgálatokhoz - jelentette a Bellingcat oknyomozó portál.

„Ez egyenesen ellentmond az orosz elnök szeptember 12-én tett kijelentésének, és a két férfi állításának az RT-n egy nappal később sugárzott interjúban, hogy ők civilek, akik turistáskodni utaztak Salisburybe” - állapítja meg a portál, amely a The Insider Russia nevű honlappal közösen tárta fel a feltételezett elkövetők hátterét.

A Bellingcat megerősítette, hogy a két férfi valóban Alekszandr Jevgenyijevics Petrov és Ruszlan Timurovics Bosirov néven szerepel a lakcímnyilvántartásban, amelynek adatai szerint 2009-ben kaptak legutóbb - ma is érvényes - úgynevezett belső útlevelet, amely gyakorlatilag személyigazolványként szolgál, és minden 14 évesnél idősebb orosz állampolgár számára kötelező.

A nyilvántartásban szereplő Alekszandr Petrov 1979. július 13-án született Kotlaszban, útlevélszáma és fényképe azonos azzal, aki március elején Angliába utazott. A nyilvántartási adatlapok minden esetben tartalmazzák, hogy az illető korábban hol lakott, milyen dokumentumokkal rendelkezett, azokat mikor állították ki, és mikor járnak vagy jártak le.

Petrov esetében viszont a 2009-ben kiállított igazolvány előttről semmilyen adat nincs feljegyezve. Az útlevelet adatlapja szerint elvileg azért kapta, mert az előző használhatatlanná vált, de a korábbi papírjának nincs nyoma a nyilvántartásban.

Szergej Szkripal és a lánya, Julija

Petrov dossziéján szokatlan pecsét szerepel, amelyhez hasonlót a portál hatósági forrásai korábban sosem láttak, és a civil útleveleknél ilyet soha nem használnak. A pecsét azt az utasítást tartalmazza, hogy Petrov kartonjából semmilyen információ nem adható ki. Ugyanilyen pecsét szerepel a dossziénak azon az oldalán, ahol a férfi életrajzi adatainak kellene lenniük.

Az oldal üres, és a pecsét mellett kézzel azt írták a fejlécére, hogy "Van róla levél. Sz. Sz.", A portál forrásai szerint az Sz. Sz. a szoversenno szekretno orosz szavak bevett rövidítése, ami annyit jelent: szigorúan titkos. A Bellingcat szerint ez szintén alátámasztja azt a feltételezést, hogy az Alekszandr Petrov fedőnév.

Gyanúsnak tartja a portál azt is, hogy az angliai repülőút utaslistáján ugyan szerepel Petrov nemzetközi útlevelének száma, de kartonjában nincs utalás a dokumentumra, pedig ott minden személyazonosító dokumentumnak szerepelnie kellene.

A Fontanka orosz híroldalra hivatkozva az oknyomozó portál azt is megjegyzi, hogy Petrov és Bosirov belső útlevelének sorszáma 1294-re és 1297-re végződik, ami arra utal, hogy szinte egy időben állították ki őket. A Bellingcat és a The Insider megvizsgálta a kettejük között lévő két ember kartonjait is, melyek Petrov dossziéjához hasonló furcsaságokat tartalmaznak.

Végül a lap cáfolni látszik azt is, hogy – mint maguk állították – Petrov és Bosirov régóta tervezte az utazást Salisburybe; repülőjegyeiket ugyanis az utazás előtti este, 22.00 órakor foglalták le. 

Megírtuk: az angliai Salisburyben megmérgezett Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök a rokonai szerint már nincs életben, vagy a férfinak nagyon súlyos lehet az állapota.

A 66 éves Szkripal az akkor még a GRU rövidítést használó orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott a 2000-es években, és 33 éves lányával együtt márciusban mérgezték meg Novicsok idegméreg-hatóanyaggal a délnyugat-angliai Salisburyben, ahol egy nyolc évvel ezelőtti kémcsere után letelepedett. A mérgezést mindketten túlélték, jelenleg ismeretlen helyen tartózkodnak. Moszkva folyamatosan tagadja, hogy köze lenne az incidenshez.

Júliusban két brit állampolgár, Charlie Rowley és élettársa, Dawn Sturgess is megbetegedett pontosan ugyanattól az idegméreg-hatóanyagtól, amelyet Szkripalék megmérgezéséhez használtak, miután Salisburyben megtalálták a méreganyagot tartalmazó, az elkövetők által nyilvánvalóan elhajított parfümös fiolát. Rowley felépült, élettársa azonban a kórházban elhunyt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.