A szíriai elnök arab országok parlamenti vezetőivel találkozott

Bassár el-Aszad szíriai elnök vasárnap arab országok parlamenti vezetőivel találkozott Damaszkuszban a polgárháború több mint egy évtizede során megromlott kapcsolatok enyhülése jeleként.

2023. február 26., 17:29

Szerző:

Az iraki, jordániai, palesztin, líbiai, egyiptomi és emírségekbeli házelnökök, valamint Omán és Libanon képviselői az Arab Interparlamentáris Unió küldöttségének keretében érkeztek a szíriai fővárosba. A SANA szíriai állami hírügynökség beszámolója szerint a delegáció a szíriai parlament tagjaival, illetve Aszaddal is találkozott.
 

„Nem lehetünk meg Szíria nélkül, Szíria pedig nem lehet meg arab környezete nélkül, amelybe reményeink szerint visszatérhet”

 – hangoztatta Mohamed al-Halbúszi iraki házelnök. A polgárháború 2011-es kitöréséhez vezető tüntetések vérbe fojtása nyomán a damaszkuszi vezetés nagyban elszigetelődött az arab világon belül. Az Arab Liga 2011-ben felfüggesztette Szíria tagságát, több arab ország pedig hazahívta nagykövetét Damaszkuszból. Aszad ugyanakkor a február 6-i - több mint 5900 halálos áldozatot követelő - földrengést követően valamelyest oldani tudta ezt a helyzetet köszönhetően az arab államok segítőkészségének.

A támogatásukat felajánlók sorában jelen van Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek. Ez a két ország a polgárháború elején ellenzéki fegyvereseket segített Szíriában. A kapcsolatok enyhülésének számos további apró jele is mutatkozott, így például Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök a szíriai belső konfliktus kitörése óta nem beszélt Aszaddal, február 7-én azonban telefonon egyeztettek. A jordániai külügyminiszter pedig február 15-én látogatott Damaszkuszba.
 

Aszad a maga részéről 2022-ben látogatott az Egyesült Arab Emírségekbe, 2023. február 20-án pedig Ománba utazott. A szíriai vezető a polgárháború kezdete óta csak ritkán hagyta el országát, és akkor is csak szövetségeseit - Oroszországot, illetve Iránt - látogatta meg.

(Fotó: MTI/EPA/SANA)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.