A svéd miniszterelnök kész újrakezdeni a tárgyalásokat Ankarával a NATO-bővítésről

Ulf Kristersson svéd kormányfő kedden kijelentette, hogy kész újraindítani a megrekedt tárgyalásokat Svédország NATO-csatlakozásáról Törökországgal.

2023. február 7., 16:43

Szerző:

„Az első dolgunk, hogy rendezzük a helyzetet, nehéz könnyű tárgyalásokat folytatni, amikor a dolgok szó szerint égnek körülöttünk” – mondta Kristersson. Szerinte megvannak a NATO-bővítésről szóló tárgyalások újraindításának előfeltételei, de hozzátette, hogy a májusban esedékes választások miatt természetes, hogy Törökország most a belpolitikára összpontosít. „Amint ők felkészültek a tárgyalásokra, mi is készen állunk” – fogalmazott.

Finnország és Svédország nem sokkal Oroszország tavalyi ukrajnai inváziója után kérte a NATO-ba való felvételét, Törökország ugyanakkor aggályokat fogalmazott meg a két országgal szemben, és egyelőre nem ratifikálta a két északi ország felvételét. A három ország tavaly megállapodott a továbblépés módjáról, Ankara azonban utóbb felfüggesztette a tárgyalásokat, miután újra felszínre kerültek Svédország és Törökország nézeteltérései. Miután egy stockholmi tüntetésen egy iszlamofób párt vezetője elégette a muszlimok szent könyvét, a Koránt, Törökország a múlt héten bejelentette: nem támogatja Svédország NATO-csatlakozását, pozitívan tekint azonban Finnország kérelmére.

A két északi szomszéd állam ennek ellenére egyszerre törekszik a csatlakozásra. Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint a szélesebb balti térség is profitálna abból, ha Svédország és Finnország is NATO-taggá válna. „Térségünk biztonsága szempontjából jobb lenne, ha mindkét ország csatlakozna a katonai szövetséghez” – mondta a kormányfő.

(Kiemelt képünk: Sanna Marin finn és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tart Stockholmban, Svédországban 2023. február 2-án. Fotó: Atila Altuntas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.