A svéd kormánypárt támogatja a NATO-csatlakozást

A Svédországban kormányzó Svédország Szociáldemokrata Munkáspártja vasárnapi állásfoglalásában támogatta a skandináv állam NATO-csatlakozását.

2022. május 15., 20:27

Szerző:

A Magdalena Andersson kormányfő pártjának honlapján megjelent közlemény szerint a szociáldemokraták ugyanakkor nem hajlandók elfogadni atomfegyverek telepítését, vagy állandó NATO-támaszpontot a skandináv állam területén.

„A párt vezetése 2022. május 15-én tartott tanácskozásán úgy döntött, hogy a párt Svédország NATO-csatlakozási kérelmének benyújtásán fog fáradozni” – olvasható a közzétett dokumentumban.

A párt vezetése az esetleges NATO-csatlakozás kérdésében rendkívüli tanácskozást tartott vasárnap.

A szociáldemokraták Oroszország ukrajnai háborújának nyomán szakítottak több évtizedes semlegességi politikájukkal, nagy parlamenti többséget teremtve ahhoz, hogy Svédország benyújtsa csatlakozási kérelmét az észak-atlanti szövetséghez.

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök vasárnapi nyilatkozatában kijelentette, hogy a NATO-tagság szolgálja legjobban Svédország és a séd nép biztonságát. „Svédországnak a NATO-tagsággal járó hivatalos biztonsági garanciákra van szüksége” – tette hozzá.

Andersson egyben reményét fejezte ki, hogy a csatlakozási folyamatot a lehető legjobban összehangolhatják majd Finnországgal.

Hírügynökségek megjegyzik, hogy a szomszédos Finnország már jelezte csatlakozási kérelmének benyújtási szándékát. Sanna Marin finn kormányfő vasárnapi sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy Svédország is követi szomszédja példáját.

Finnországban és Svédországban is hétfőn ül össze a parlament, hogy megvitassa a NATO-csatlakozás kérdését. Finnországban szinte biztosra vehető, hogy meglesz ehhez a parlamenti többség támogatása.

(Kiemelt kép: Magdalena Andersson sajtótájékoztatót tart 2022. május 15-én Stockholmban. Fotó: Fredrik PERSSON / TT News Agency / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.