Oroszország már az orosz médiát is támadja

A Roszkomnadzor a hamis hírek beszüntetésére szólította fel az orosz médiát. 

2022. február 26., 17:43

Szerző:

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) felhívta az orosz országos tömegtájékoztatási eszközök figyelmét, hogy az ukrajnai különleges hadművelettel összefüggésben tartózkodjanak bizonyos szavak használatától és csakis hiteles forrásokból közöljenek információkat.

A Roszkomnadzor szerint a médiumok ne használjanak olyan szavakat, mint „támadás, behatolás, vagy hadüzenet”, és ne adjanak ki „hiteles közlésnek tűnő, de a valóságnak nem megfelelő anyagokat” ukrán városok lövetéséről és békés ukrán lakosok haláláról az orosz hadsereg akcióinak következtében.

A tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet az orosz főügyészségre hivatkozott, amely a nem hiteles információkhoz történő hozzáférés korlátozására szólított fel.

„Aláhúzzuk, hogy csakis a hivatalos orosz források rendelkeznek aktuális és megbízható információkkal”

– olvasható a médiafelügyelet közleményében. A kommünikében a felügyelet megnevezett néhány médiumot is: köztük van a Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov által irányított, Kreml-kritikus Novaja Gazeta című újság, a Dozsgy internetes hírportál és az Eho Moszkvi rádióadó is. Ezek, a felügyeleti hatóság szerint, hamis információkat közölnek.

A Roszkomnadzor felhívta az érintett tömegtájékoztatási eszközök figyelmét arra is, hogy vizsgálatot indít a hamis hírekkel kapcsolatban, és a vétkesek 5 millió rubelig terjedő pénzbírságot kaphatnak, vagy korlátozzák a tevékenységüket is.

Az orosz szabályozásról hírt adó AFP francia hírügynökség szerint az ukrajnai orosz hadműveletről szóló sajtóanyagokban
kerülendők az „offenzíva és az invázió” szavak is.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin a moszkvai Világkereskedelmi Központ stúdiójában Moszkvában 2021. június 30-án. Fotó: Szergej Szavosztyjanov / SPUTNIK / AFP)

 

10:18

Gyakorlatozás közben összeütközött az amerikai hadsereg két HH-60 Blackhawk típusú helikoptere Kentucky fölött – közölte Nondice Thurman amerikai katonai szóvivő csütörtökön.

08:29

A demokráciák erősödtek az első, 15 hónapja tartott demokrácia csúcstalálkozó óta az akkor tett vállalásoknak is köszönhetően – jelentette ki az Egyesült Államok elnöke a Csúcstalálkozó a demokráciáért elnevezésű nemzetközi virtuális konferencia nyitónapján szerdán.