A Renault is kozmetikázta a kibocsátási adatokat

A Renault autógyár 15 ezer autót von be a forgalomból, mert kiderült, hogy azok a megengedett határértéknél több szennyező anyagot bocsátanak ki – jelentette be ma reggel a francia környezetvédelmi miniszter, Ségolène Royal. A visszavett autók motorját ellenőrzik és igazítanak a motor beállításain.

2016. január 19., 15:32

A Renault szerint még tavaly júliusban fedezték fel, hogy gond van a Renault-motorokkal. Szeptember elejére a hibát kijavították, s az ezt megelőzően gyártott autókat visszaszállítják a gyárba, hogy korrigálják a hibát. A cég szerint a szűrőrendszerben talált probléma csak a Captur 110CV dízelmodelleket érinti.

A Volkswagen mérésiadat-manipulálási botrányát követően a francia kormány ellenőrző kampányt indított az autóiparban és több száz modellt vettek górcső alá, hogy meggyőződjenek, a hivatalosan közölt károsanyag-kibocsátási adatok mennyiben felelnek meg a valóságnak.

A környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta: a korábbinál pontosabb tesztek bevezetésére van szükség a fogyasztók jogainak és a levegőtisztaság védelme érdekében.

Ségolène Royal üdvözölte a tényt, hogy a Renault a kormány által felállított független mérnöki bizottság előtt beszámolt a problémáról és a hiba kijavítása érdekében tett lépésekről. A miniszter hozzátette: több más autógyártó is „fennakadt a rostán” a mostani ellenőrzés során, nekik a közeljövőben kell számot adniuk a fenti bizottság előtt.

(Forrás: Le Monde)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.