A Pentagon már tudja mi lesz az oroszok háborús indoka

A szóvivő szerint a legmagasabb szinten hagyták jóvá. 

2022. február 4., 08:36

Szerző:

Az amerikai védelmi minisztérium szerint egy megrendezett filmen mutatnák be az ukrán katonák támadását, írja a 24.hu.

„Van olyan információnk, hogy az oroszok valószínűleg ürügyet akarnak teremteni egy invázióhoz”

– jelentette be a Pentagon szóvivője, aki szerint  az ukrán katonák által az oroszokkal szembeni agressziót bemutató propagandafilm lenne a háborús indok Ukrajna ellen. 

A szóvivő azt mondta, hogy az álvideón ukrán katonák támadnának „orosz ajkú emberekre orosz szuverén területeken”. A megrendezett videón láthatnánk  robbanásokat, holttesteket és gyászolók is, akiket színészek játszanának. 

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy a videóban arra utalnának, hogy az ukrán katonák nyugati fegyverekkel törnek orosz ajkú emberekre. John Kirby szerint az álvideót az orosz kormány legmagasabb szintjén is jóváhagyták. További konkrétumokról nem beszélt. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Ukrán katonák gyalogolnak a Donyecktől 38 kilométerre északra fekvő Verhnotorecke település közelében húzódó frontvonalnál, a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerők közötti összecsapások egyik helyszínén 2021. december 27-én. Az Oroszországgal határos ukrajnai Luhanszk és Donyeck megyében 2014 márciusa óta dúl kisebb-nagyobb intenzitású fegyveres konfliktus. Fotó: Andriy Andriyenko / MTI / AP)