A pápa és a japán kormányfő az atomfegyverek nélküli világ szükségességéről értekezett

Így telt a katolikus egyházfő és a japán kormányfő találkozója.

2022. május 4., 21:29

Szerző:

Kisida Fumio japán miniszterelnök szerdán Ferenc pápával és a Vatikán vezető tisztviselőivel találkozva egy nukleáris fegyverektől mentes világ szükségességéről értekezett – közölte a Vatikán.

Kisida és a pápa mintegy 25 percig beszélgetett a Vatikán egyik fogadótermében. A japán miniszterelnök ezután találkozott Pietro Parolin bíborossal, államtitkárral, a vatikáni diplomácia vezetőjével.

A Szentszék sajtószolgálata közleményében azt írta, a megbeszéléseken szó esett a kétoldalú és a nemzetközi kapcsolatokról, „különös tekintettel az ukrajnai háborúra, hangsúlyozva a párbeszéd és a béke sürgősségét, kifejezve a reményt, hogy e célból egy atomfegyvermentes világ jön létre”.

Ferenc pápa megváltoztatta a nukleáris fegyverekről szóló egyházi tanítást, mondván, hogy puszta birtoklásuk „erkölcstelen”. E megjegyzéseket 2019-ben éppen Japánban tette, ahol tisztelgett a nagaszaki és hirosimai második világháborús atomtámadás halálos áldozatai és túlélői előtt.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nemrégiben ígéretet tett arra, hogy felgyorsítja atomfegyvereinek fejlesztését, és azzal fenyegetőzött, beveti riválisai ellen. Rómában újságíróknak nyilatkozva Kisida azt mondta, hogy az észak-koreaiak olyan lépései, amelyek „a nemzetközi közösség békéjét, biztonságát és stabilitását veszélyeztetik, megengedhetetlenek”.

Kisida szerdán találkozott Mario Draghi olasz miniszterelnökkel is. A megbeszélésen Draghi kifejtette, Olaszország, valamint az Európai Unió szélesebb értelemben egyetért Japánnal az indiai-csendes-óceáni térség stabilitásának fontosságában, és osztja az Észak-Korea fegyvertesztjei miatti keletkezett aggodalmakat.

„Továbbra is egységesen és határozottan kell fellépnünk a szabályokon alapuló nemzetközi rend védelmében, egyebek között a Kínai-tengeren és a térségbeli szorosokban” – mondta Draghi.

Egyben sürgette Japánt, hogy gyorsan kezdje újra az európaiak számára a vízumok kiadását, és ösztönözze az uniós állampolgárok beutazását, miután a koronavírus-járvány miatt utazási korlátozásokat vezettek be a távol-keleti országban.

„Olaszország újra megnyitotta határait a japán utazók előtt, egyebek között turisztikai céllal” – hangoztatta Draghi. „Reméljük, hogy gyorsan újraindul a munkavállalási és tanulmányi vízumok kiadása, valamint az európai állampolgárok számára a turizmusra vonatkozó vízummentesség” Japánban is – tette hozzá.

(Kiemelt kép: Kisida Fumio és Ferenc pápa. Fotó: Vatican Media / AFP)

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).