06:45 - 09:00

Keljfeljancsi

Fiala János műsora

A nyugati katonai körzet megerősítését jelentette be az orosz védelmi miniszter

Oroszország nyugati katonai körzetének megerősítéséről tett bejelentést szerdán Kubinkában Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a NATO-nak az ország határainál folytatott fokozott tevékenységére hivatkozva.

2016. június 30., 05:24

Sojgu a tárca vezetésének kihelyezett ülésén közölte, hogy a nyugati katonai körzetbe az idén több mint kétezer egységnyi új és felújított haditechnikát vezényelnek, és hogy szerződéses katonai szolgálatra több mint tízezer embert választottak ki. Ezen kívül tíz helyőrségi lakótelepet építettek vagy újítottak fel itt katonáknak és családtagjaiknak.

Szavai szerint a körzetben a téli időszakban csaknem háromszáz operatív és harci felkészítési gyakorlatot végeztek az orosz légierő Szíriában szerzett tapasztalataira támaszkodva.

Az intézkedések indoklásaként a miniszter azt állította, hogy a NATO katonai aktivitásának növekedése aláaknázza az európai katonai stabilitást, ami ellenintézkedésekre kényszeríti Oroszországot. Szerinte a nyugati katonai körzetben a potenciális fenyegetés semlegesítése érdekében a stratégiai feltartóztatást szolgáló lépések történnek.

Sojgu kijelentette, hogy a NATO több mint duplájára növelte katonai felkészülésének intenzitását az orosz határok közvetlen közelében. A miniszter nem pontosította, hogy mely időszakról szólt, de az irányítása alatt álló tárca tavaly nyáron közölte, hogy az észak-atlanti szövetség évi 150 hadgyakorlatot hajtott végre a határoknál, szemben a 2012-ben és 2013-ban végrehajtott 90-95 hasonló művelettel.

Sojgu szerint a NATO katonai aktivitása fokozódhat a szövetség július 8–9-én megtartandó varsói csúcstalálkozója után. A tárcavezető kitért arra, hogy az Egyesült Államoknak és a szövetség más tagállamainak a hadihajói rendszeresen felbukkannak a Fekete- és a Balti-tengeren.

A tárcavezető felsorolása értelmében a NATO mintegy 1200 egységnyi haditechnikát, köztük 30 harci repülőgépet és több mint ezer katonát vezényelt Kelet-Európába az Egyesült Államokból és Nyugat-Európából. Mint mondta, modernizáltak és a szövetség szabvány szintjére emeltek egy sor katonai objektumot Lengyelország, Románia, Bulgária és a balti országok területén.

„Különösen aggasztó az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeinek Kelet-Európában történő elhelyezése” – mondta a már átadott romániai és az épülő lengyelországi objektumokra utalva.