Támadás érte a novorosszijszki hadikikötőt

Elhárítottak az orosz hadihajók egy támadást, amelyet az ukránok két tengeri drónnal kísérelt meg a novorosszijszki haditengerészeti támaszpont ellen – közölte péntek reggel az orosz védelmi minisztérium.

2023. augusztus 4., 09:35

Szerző:

„Ma éjjel az ukrán fegyveres erők két tengerészeti személyzet nélküli hajóval támadási kísérletet hajtottak végre a novorosszijszki haditengerészeti támaszpont ellen. A támadáskor a legénység nélküli csónakokat vizuálisan észlelték és a haditengerészeti bázis külső útvonalszakaszát őrző orosz hajók fedélzeti fegyvereiből leadott tűzzel megsemmisítették” – áll a tárca által kiadott tájékoztatásban. Venyiamin Kondratyjev, a krasznodari régió kormányzója a Telegramon közölte, hogy az incidensnek sérültjei nem voltak és anyagi kár sem keletkezett. A kikötő környékén korlátozták a hajóforgalmat.

A Kaszpi-tengeri Csővezeték-konzorcium (KPK) által kiadott tájékoztatás szerint a Novorosszijszk melletti terminál továbbra is normál üzemmódban szállítja az olajat a kikötött tartályhajóknak, az infrastruktúrában nem keletkezett kár. Az 1511 kilométer hosszú KPK kőolajvezeték a nyugat-kazahsztáni olajmezőket és a Kaszpi-tenger talapzatán lévő orosz mezőt köti össze a novorosszijszki tengeri terminállal. A rendszer a kazah olaj fő exportútvonala, ezen szállítják az ország vezetékes kivitelének több mint 80 százalékát. A vezeték 2022-ben 58,7 millió tonna olajat szállított és exportált, 3,3 százalékkal kevesebbet, mint 2021-ben. Az orosz védelmi minisztérium szerint a légvédelem az éjszaka folyamán tíz ukrán drónt lelőtt és további négyet földre kényszerített a Krímben.

(Kiemelt képünkön: Az orosz Fekete-tengeri Flotta hadihajói részt vesznek a haditengerészet napi ünnepségen Novorosszijszk kikötővárosában 2023. július 30-án. Fotó: STRINGER / AFP)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.