A netkalózok megcsáklyázzák az Európai Parlamentet

Április 17-én, pénteken hirdetett ítéletet a bíróság a The Pirate Bay négyfős legénységének ügyében. Rendre optimista nyilatkozataik ellenére bűnösnek találtattak: Peter Sunde, Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm és Carl Lundström egyévnyi felfüggesztett börtönbüntetést és fejenként 905 000 dollárnyi (átszámítva 203 millió forint) bírság kifizetését kapta első fokon. Ennek nyomán némelyek már a fájlcserét temetik, mások a megosztóoldalakkal szembeni ellenséges légkört igyekeznek szétoszlatni.

2009. április 18., 20:02

Szerző:

A bíróság megállapította, hogy a négy vádlott együttműködött a jogsértések kivitelezésében: jól tudták ugyanis, hogy a The Pirate Bay felhasználói a szerői jog oltalma alá eső tartalmakat csereberélnek. Az ítélet szerint bűncselekményt előbb tehát a felhasználók valósították meg - az elítélt négy személy pedig a technikai feltételek biztosításával asszisztált ehhez.

A per Svédországban zajlott; az eljáró bíróság egyúttal azt is megállapította, hogy a BitTorrent-protokoll használata a The Pirate Bay "segedelmével" illegális.

Az elítéltek egyike, Peter Sunde aránytalannak nevezte a rájuk kirótt büntetés mértékét, hozzátéve, hogy szabadságvesztésre nem számított. A bírsággal kapcsolatban annyit mondott: "Nem tudunk fizetni, de ha tudnánk, akkor sem fizetnénk".

Az ügynek ezzel koránt sincs vége. Mivel mindkét fél fellebbezett, az eljárás május 9-én folytatódik a svéd legfelsőbb bíróságon. A The Pirate Bay üzemeltetői ígéretet tettek arra, hogy az oldal folytatja működését, hiszen az eljárás nem ellene, csupán négy magánszemély ellen zajlik.

Az internetes szakportálok egyöntetű véleménye szerint az ítélet precedensértékű, a közeljövőben pedig más megosztóoldalak ellen is perek sorozata várható, ami igencsak komor képet fest a fájlcsere jövőjéről.

Az ügy a tárgyalóterem falain kívül sem nyugszik

A svéd közvélemény kritizálta az elmarasztaló ítéletet, tömegdemonstrációkat terveznek, hogy tiltakozzanak a bírósági döntés ellen -- adta hírül a

torrentfreak.com.

Az országban legálisan működő Svéd Kalózpárt támogatottsága ugrásszerűen megnőtt. A szervezet taglétszáma pedig hihetetlen mértékben megugrott: 15 000-ről 18 000-ra emelkedett a regisztrált tagok száma az ítélet kihirdetését követő néhány órában. Viszonyításképpen: ezzel a Svéd Kalózpárt taglétszáma felülmúlta a politikai tényezőnek számító Zöld Párt hivatalos taglétszámát.

A Svéd Kalózpárt egyik elsődleges célja megreformálni az országban hatályos szerzői jogot.

Christian Engström, a szervezet alelnöke szerint a The Pirate Bay elleni ítélet számukra megváltotta a jegyet az Európai Parlamentbe. A közelgő EP-választáson kereken 100 000 voksra lesz szükségük, hogy bejuttassanak egy képviselőt az uniós törvényhozásba.

A tendenciákat figyelembe véve ez nem is tűnik irreális célnak.