A neten gyűjtöttek bérgyilkosra, aki levadássza a jogvédőt

A litván kalózellenes ügynökség vezetője előtt hegynyi feladat tornyosul. Az ország vonatkozó piacait (számítógépes szoftver és -játékkereskedelem, film-, zeneforgalmazás) gyakorlatilag teljesen eluralták a kalózmásolatok. Miután a szervezet bejelentette, hogy le kívánja törni az illegális termékek uralmát, meglehetősen ellenséges közérzület uralkodott el: gyűjtést terveztek, hogy kifizessék a bérgyilkost, aki megöli az irodavezetőt.

2009. május 25., 18:13

Szerző:

Amerikai Lemezkiadók Szövetségéhez (Recording Industry Association of America, RIAA), vagy az Amerikai Mozgókép Szövetséghez (Motion Picture Association of America, MPAA) hasonló szervezeteknek sincs könnyű dolga az online kalózkodás ellen. A Litván Kalózellenes Szövetség (Lithuanian Anti-Piracy Association, LANVA) azonban olyan közeggel vette fel a harcot, amelyben az online kalózkodás 99 százalékos. Azaz minden száz termékre csupán egyetlen jogtiszta jut -- írta a

torrentfreak.com.

A LANVA elnöke, Vytas Simanavicius egy interjúban elmondta, hogy számukra a legnagyobb fejtörést a BitTorrent oldalak okozzák. Szerinte, a litván közérzületet e tekintetben jól jellemzi az az eset, amikor egy neves popzenész sajtótájékoztatóján ingyen reklámcédéket osztogatott a jelenlévő újságíróknak. A lemezek tartalma a sajtótájékoztatót követő fél órán belül már elérhető volt a tracker-oldalakról, mondta Simanavicius.

Simanavicius beszélt az általa irányított szervezet munkamódszereiről is. Elmondása szerint a fő gond, hogy manapság a torrent-oldalak egyre gyakrabban alakulnak át privát oldalakká, amelynek közösségébe csak egy tag meghívójával léphet bárki.. Munkatársai igyekeznek úgymond "beépülni" ezekbe a privát oldalakba, ahol azután megkezdhetik az érdemi információgyűjtést a tagokról. Hogy a lelepleződést elkerüljék, ehhez szinte sosem használják a hivatali számítógépeket, inkább otthonról dolgoznak.

Litvániában tíz nagyobb torrent-oldal üzemel. A legnagyobb privát tracker-oldal, amely a Linkomanija nevet viseli, igazi tüske a jogvédők körme alatt.
Annak ellenére, hogy tudják, ki az üzemeltető, nem tudják bezáratni az oldalt, pedig már több felszólítást is küldtek. Simanavicius mindenesetre elszánt, hogy bezáratják az oldalt, habár azzal ő is tisztában van, hogy a Linkomanija működése egyetlen hatályos litván jogszabályba sem ütközik.

A LANVA pedig nem állami szerv, így semmiféle autoritása nincs. Harcuk várhatóan hosszú lesz.

Elszánt kalózellenes tevékenységével az elnök sokakat magára haragított már, annak ellenére, hogy a jelenlegi litván jogi környezetben és közhangulat közepette lehetetlen bármiféle eredményt felmutatnia.

Egy vele készült interjúnapvilágra kerülése után gyűjtés indult az interneten. A befolyt pénzből bérgyilkost fogadtak volna, hogy végezzen jogvédővel. Néhány évvel korábban a litván rendőrség hiúsított meg a egy ellene tervezett merényletet, amelyben autójával együtt akarták felrobbantani Simanavicius-t