A németek elkezdtek felkészülni a harmadik oltás beadására

Míg a magyar kormány azoknak sem ajánlja a harmadik oltást, akiket kínai vakcinával oltottak és nem szerzetek védettséget, addig Németországban már az emlékeztető oltásra koncentrálnak. 

2021. július 10., 19:19

Szerző:

Németország már most tervezi a harmadik oltást a Pfizer bejelentése után. Az Euronews úgy értesült, hogy a német szövetségi kormány szerint két adag védőoltás beadása után egy frissítő oltásra is szükség lehet a koronavírus-járvány megállításához. Sőt, a német kormány pénteki bejelentése előtt a Pfizer/BioNTech vakcinafejlesztői közölték, hogy megkezdték a frissítő oltásnak szánt egyadagos termékük bevezetésének előkészítését, Angela Merkel kancellár és Jens Spahn egészségügyi miniszter már el is kezdte az egyeztetést a harmadik oltásról.

Több járványügyi adat romlott péntekre Németországban. A napi új regisztrált fertőződések száma heti összevetésben sorban negyedszer, az utóbbi hét nap alatt pedig hatodik alkalommal emelkedett. – Az már biztos, hogy nem lesz egyszerű megbirkózni a vírus delta nevű variánsával, amely dominánssá vált Németországban – mondta Sebastian Gülde a járvány újbóli felerősödésére vonatkozó kérdésekre.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerint a korábbiaknál jóval fertőzőképesebb delta variáns terjedése miatt a 12-59 éves korosztályban legalább 85 százalékos, a 60 felettieknél 90 százalékos átoltottság szükséges újabb járványhullám elkerüléséhez; az oltási kampány viszont az utóbbi napokban lassult. A szövetségi kormány pénteki összesítése szerint az előző hét napon átlagosan 649 583 adag oltást adtak be naponta. Ez a szám június közepén még 800 ezer felett volt. Legalább egy adag védőoltást a lakosság 57,9 százaléka – 48 180 450 ember – kapott. Teljes oltással a lakosság 41,5 százaléka – 34 490 355 ember – rendelkezik.

Magyarországon egyelőre nem tervezik a harmadik oltás beadását, ugyanakkor sok kínai vakcinát kapott magyar jár át Romániába nyugati vakcináért, hogy jobb védettséget szerezzenek. A magyar szakértők pedig már a negyedik hullámra készülnek

 

(Kiemelt kép: Balázs Attila/MTI)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.