A mezőgazdászok alig várják, hogy füvet termesszenek

A kendertermesztés németországi felfutásával jár majd a kannabisz legalizálása az új német szövetségi kormány mezőgazdasági minisztere szerint.

2021. december 26., 11:37

Szerző:

Cem Özdemir egy vasárnapi interjúban elmondta, hogy sok gazda „startra készen” várja, hogy a szövetségi parlament (Bundestag) meghozza a kannabisz legális és ellenőrzött értékesítéséről szóló törvényt – írja az MTI. Amint elfogadja a parlament az egészségügyi minisztérium által elkészítendő javaslatot, „a német mezőgazdaság is termeszteni fogja ezt a haszonnövényt, és ezt nem tilthatja meg többé a Kereszténydemokrata Unió (CDU)” - utalt a Zöldek politikusa a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban arra, hogy a 16 évi kormányzás után ellenzékbe szorult CDU és a testvérpárt bajor

Keresztényszociális Unió (CSU) mereven ellenzi a kannabisz legalizálását.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) december elején hivatalba lépett kormányának programja szerint a kannabiszt a felnőttek számára szabadon fogyasztható élvezeti szerré kell tenni, és ki kell terjeszteni az ártalomcsökkentő programokat, szolgáltatásokat. A CDU/CSU mellett számos szakértő is ellenzi a tervet, és a rendőrségnél működő szakszervezetek is kételyüket hangoztatták.

Cem Özdemir szerint viszont nincs ok a felnőttekre vonatkozó tiltás fenntartására. Kiemelte, hogy az engedélyezés nem egyenlő a kannabisz féktelen fogyasztásának ösztönzésével. Mint mondta,

örül, hogy végre véget ér a kannabisz tiltásának őrülete, de ettől még senkinek sem kell szétszívnia az agyát.

Kifejtette, hogy állami felügyelet alatt működő piacot építenek ki, amelyen csak az engedéllyel rendelkező üzletek értékesíthetik az élvezeti szert. Ezekbe az üzletekbe 18 éven felüliek léphetnek majd be. A reform révén a fogyasztók nem kényszerülnek arra, hogy illegálisan tevékenykedő kereskedőktől vásároljanak, méghozzá olyan terméket, amelynek nem ismerik az összetevőit és a mellékhatásait.

„A legalizálás így "erősíti a fiatalok és a fogyasztók védelmét, és tehermentesíti a rendőrségünket, amely a kemény drogok feketepiacára összpontosíthat”

– mondta a német miniszter.

(Kiemelt képünk illusztráció: Kannabiszpalántákat gondoz egy dolgozó Izraelben, a lodi BOL Pharma - Revadim Ipari Központ orvosi kannabisz termesztő és feldolgozó telepének melegházában 2019. január 23-án. Fotó: MTI | Kallos Bea)

 

17:23

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára, Olekszij Danyilov és Volodimir Zelenszkij is arról beszéltek a közösségi médiában, hogy Ukrajna nyugati partnerei a nyugati tankok után F16-os vadászrepülőgépek Ukrajnába szállításáról hozhatnak döntést.