A lengyel nyugdíjasok 14. havi nyugdíjat kapnak

 Idén 14. havi nyugdíjat is kapnak a lengyel nyugdíjasok bruttó 1250 zlotyi, mintegy 95 ezer forint értékben.  Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn írta alá az erről szóló törvényt.

2021. március 8., 18:33

Szerző:

 

A 14. havi nyugdíj összegét novemberben folyósítják majd azoknak, akiknek a járandósága nem haladja meg a bruttó 2900 zlotyt, azaz a 220 ezer forintot. Azok, akiknek a járandósága ennél magasabb, csökkentett összeget fognak kapni, míg a különösen magas nyugdíjat élvező mintegy félmillió állampolgár egyáltalán nem fog részesülni belőle.

 A lengyel elnök a törvény aláírása után hangsúlyozta, hogy a juttatás a koronavírus-járványra való tekintettel érkezik, amikor az országnak nehézségekkel kell megküzdenie.

Lengyelországban 2020 februárjában vezették be az áprilisban folyósított 13. havi nyugdíjat a minimálnyugdíj összegében. A 13. és a 14. havi nyugdíj bevezetése a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt választási ígérete volt. A PiS az utóbbi években jelentősen bővítette a szociális ellátásokat az országban.  A koronavírus-járvány miatt a 2021. évi költségvetés 82,3 milliárd zlotyi, körülbelül 6590 milliárd forint hiánnyal számol.

 (Kiemelt kép: MTI/EPA/PAP/Andrzej Lange)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.