A lengyel kormány megszünteti az EU által vitatott bírói fegyelmi tanácsot

Pénzbüntetést helyezett kilátásba az EU, és hát az nem játék.

2021. augusztus 17., 21:41

Szerző:

A lengyel kormány megszünteti a Legfelső Bíróságon működő bírói fegyelmi tanácsot, amely az Európai Bizottság szerint korlátozta volna a lengyelek bírók jogkörét – derült ki lengyel kormány által a bizottságnak írt leveléből. Ezzel lényegében visszakozott a lengyel kormány, miután az Európai Uniós hetes cikkelyes eljárást indított azzal szemben – az EU szerint ugyanis a fegyelmi tanács működése sérti a bírói függetlenséget, írja a 444.

Az EU és a lengyel kormány közti jogi harc már évek óta tart – csakúgy, mint a magyar kormány ellen – ám most úgy tűnik, előbbi tagország fog meghátrálni. Nem sokkal azután ugyanis, hogy az EU pénzbüntetést helyezett kilátásba, Jarosław Kaczyński, a kormánypárt elnöke egy interjúban ígéretet tett a fegyelmi tanács megszüntetésére. Kedden a lengyel kormány az EU-nak küldött levelében azonban jelezte, a tanács megszüntetése után is fenntartják a jogot, hogy a lengyel bírók munkáját szabályozó testületet állítson fel. Hangsúlyozták: továbbra is magasabb rendűnek gondolja a lengyel jogot az EU-s jogszabályoknál. Az Európai Bizottság szóvivője szerint jelenleg is tanulmányozzák a lengyelek levelét.

(Kiemelt kép: Jaroslaw Kaczynski a varsói elnöki palotában 2020. október 6-án. Fotó: Grzegorz JAKUBOUSKI / various sources / AFP)