Kisgyermekek teszik ki a kórházi esetek tíz százalékát

A vírus legfőképpen gyerekek körében terjed a szupermutáns epicentrumában.

2021. november 30., 14:21

Szerző:

A dél-afrikai Tshwane-ban, az omikron epicentrumában az összes kórházi felvétel mintegy tíz százalékát két év alatti gyermekek teszik ki – írja a Bloomberg.

„Több gyermeket vesznek fel, mint a negyedik hullám korai szakaszában, bár hasonló tendencia volt a harmadik hullám idején is, amikor a delta dominált”

– mondta Waasila Jassat, az intézet közegészségügyi szakembere.

„A kisgyermekek immunrendszere még nagyon gyenge, továbbá nincsenek beoltva, így nagyobb a veszély arra, hogy megfertőződjenek”

– mondta Jassat, aki részt vett a Covid-19 dél-afrikai nemzeti kórházi felügyeleti rendszerének kidolgozásában és irányításában. Elmondta, hogy a településen 52 olyan két év alatti gyermeket vettek fel, akiknél a koronavírus okozta fertőzésben haltak meg. Hozzátette, hogy csak gyanítani tudják, hogy ők az omikrnt, a régióban jelenleg uralkodó törzset kapták el. 

Dél-afrikai tudósok hétfőn azt mondták, hogy a meglévő vakcinák valószínűleg még mindig védelmet nyújtanak a súlyos betegség ellen, bár a nagyon kicsi gyerekek még nem kaphatnak oltást. Az ország lakosságának körülbelül egyharmada teljesen be van oltva. A delta okozta harmadik hullám során a 19 év alattiak kórházi felvétele 43 százalékkal ugrott meg, és az ország azóta megnyitotta az oltásokat a 12 és 17 év közötti serdülők előtt.

„Úgy tűnik azonban, hogy ennek a hullámnak a korai szakaszában a gyermekek nagyobb arányban kerülnek be, mint korábban”

– mondta Jaffat.

Dél-afrikai tudósok a múlt héten azonosították elsőként a most omikron néven ismert új változatot, és bár a tüneteket enyhének nevezték, az új törzs okozta pontos veszély még mindig bizonytalan. A kormányok világszerte fokozták az utazási korlátozásokat, és az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztetett, hogy a variáns újabb fertőzéshullámot indíthat el.

(Kiemelt képünk: Egy anya részt vesz koraszülött újszülöttjének gondozásában. Fotó: Jessica Bordeau / BSIP via AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.