A kínai elnök Bidennek: ne játsszon a tűzzel

Kína területi egysége és szuverenitása védelmét hangoztatta a kínai légierő egyik szóvivője egy vasárnap rendezett légi parádén.

2022. július 31., 11:15

Szerző:

Sen Dzsin-ke az állami médiában leszögezte: a parádén olyan harci repülőgépeket is bemutatnak, amelyek "képesek körbevenni anyaországunk drága szigetét".   Kiemelte: a légierőnek mind az eltökéltsége, mind a szükséges kapacitása megvan ahhoz, hogy megvédje Kína területi egységét.

 Jóllehet Tajvan 1949 óta saját politikai vezetéssel rendelkezik, Kína saját részének tekinti, és a sziget miatt az utóbbi hetekben nőtt a feszültség Washington és Peking között.
 

A héten mintegy kétórás telefonbeszélgetést folytatott Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök, az egyeztetésen Hszi Tajvannal kapcsolatban arra figyelmeztette Bident, „ne játsszon a tűzzel”.

 A beszélgetést követően Tajpej bejelentette: szorosabbra fűzi  biztonsági partnerségi viszonyát az Egyesült Államokkal. Bár Washington nem ismeri el hivatalosan a szigetet, Tajpej legnagyobb fegyverszállítója.

Mindeközben Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházának elnöke vasárnap megerősítette ázsiai körútjáról szóló terveit. Bár Pelosi korábban már azt mondta, ellátogat Tajvanra is, a hét végén tett bejelentésében Japánt, Szingapúrt, Malajziát és Dél-Koreát nevezte meg úticéljaiként. Biden a múlt héten újságíróknak elismerte, hogy Pelosi augusztusra tervezett tajvani utazása az amerikai hadsereg tisztségviselői szerint nem volna jó ötlet.

(Fotó: MANDEL NGAN and Anthony WALLACE / AFP)

A Wagner orosz biztonsági magánvállalkozás négy zsoldosának megöléséről számolt be hétfőn este egy dzsihadista szervezet, amely az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges. A közleményt hitelesnek ítélte meg a szélsőségesek internetes kommunikációját nyomon követő SITE amerikai hírszerzési csoport.

Az amerikai igazságügyi minisztérium a nyomozás érdekeire hivatkozva elutasította, hogy nyilvánosságra hozza a Donald Trump házánál tartott FBI-házkutatásról készült, eskü alatt tett vallomásokat, a lépésre a republikánus párt kérte a minisztériumot még vasárnap.