Ez lesz a fő témája Orbán Viktor és Putyin találkozójának

A kampány megkezdése előtt Putyinhoz látogat Orbán Viktor.

2022. január 20., 11:48

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök Oroszországba látogat február 1-jén – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az orosz TASZSZ hírügynökségnek adott interjújában. A hvg arról ír, a megbeszélés fő témája Paks II. lesz, melynek kapcsán a projekt haladásáról, az építkezés előkészítéséről is szó lesz.

A külügyminiszter szerint a magyar kormány célja, hogy elérjék, hogy az évtized végére a két új reaktor megkezdhesse a működését.

Emellett a tárgyaláson a magyar gázszállítási szerződés kiterjesztése is téma lesz, Magyarország ugyanis szeretné megnövelni a szállított mennyiséget. Ugyancsak szóba kerül majd az orosz fejlesztésű koronavírus-fertőzés elleni vakcina, a Szputnyik V esetleges magyarországi gyártása. Szijjártó azt mondta, hogy a nemzeti vakcinagyár építése folyamatban van, és a jelenlegi tervek szerint ősszel meg is kezdi a működését, a magyar kormány pedig szeretné, ha ezt a létesítményt is bevonnák gyártásba.

„A Szputnyik V nagyon jól teljesített Magyarországon, majdnem egymillió embernek adták be, nagyon jók vele a tapasztalatok”

– idézte a TASZSZ a minisztert. Arról azonban nem beszélt a külügyminiszter, hogy a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség sem jegyezte be az orosz vakcinát, így több mint egymillió magyar került hátrányba a nemzetközi utazások tekintetében. Mindemellett az űrkutatás is a tervezett témák között szerepel. A hírügynökség emlékeztetett, hogy a magyar miniszterelnök a tavalyi utolsó kormányinfón jelentette be: találkozót tervez az orosz elnökkel februárban. Legutóbb Putyin látogatott Magyarországra, 2019-ben.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. Fotó: Kreml Sajtóiroda / Anadolu/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.