A horvát egészségügyi miniszter: az oltatlanok körében terjed a járvány

Az újonnan fertőzöttek összetételéből ez derült ki. 

2021. augusztus 19., 20:56

Szerző:

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter szerint az oltatlanok körében terjed igazán a koronavírus. Hozzátette, hogy az oltás hatékonyságát már bizonyította az összes meglévő statisztika. Kiemelte, hogy minden állampolgár számára elérhetővé tették a vakcinát. Ezért csak a polgárokon múlik, hogy beoltatják-e magukat vagy sem. 

A horvát egészségügyi miniszter adatokkal is igazolta állításait. Az országban június vége óta 254-en haltak bele a fertőzés okozta szövődményekbe. Nyolcvan százaléka nem volt beoltva a járvány áldozatainak. Mindemellett Horvátországban nem sikerült beoltani a lakosság felét. A vakcináció iránti hajlandóság pedig fokozatosan csökken az országban. 

A négymillió lakosú Horvátországban eddig 1 688 016-an kapták meg az első adag védőoltást. A második adagot pedig 1 564 842-en vették fel. Ez 49,9 százalékot jelent a felnőtt lakosság körében. A jogosultak esetében az arány kevesebb, 41 százalékos. Az egészségügyi miniszter szerint ekkora átoltottság nem elegendő a delta variáns legyőzéséhez. Beros azt állítja, hogy novemberre akár kétezer embert is kezelhetnek majd kórházakban, ha nem sikerül növelni az átoltottság mértékét. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Védőfelszerelést viselő egészségügyi dolgozó a kijevi kórház koronavírusos betegek számára kialakított részén 2021. május 25-én. Fotó: Celestino Arce / Nurphoto/AFP)