A holland miniszterelnök bocsánatot kért a korlátozások túl korai feloldása miatt

Mark Rutte szerint elszámította magát a kormány, amikor a növekvő esetszámok ellenére enyhítettek.

2021. július 12., 19:57

Szerző:

A holland miniszterelnök, Mark Rutte hétfőn nyilvánosan bocsánatot kért, amiért a növekedő esetszámok ellenére már június végén feloldotta a járványügyi korlátozásokat – írja az Euronews. Hollandia a múlt hónapban felgyorsította a járványügyi korlátozások enyhítését, miközben az esetszámok a 2021-es év adatait tekintve a csúcson voltak. A holland kormány azóta újra bezáratta a szórakozóhelyeket és kocsmákat, mivel a delta variáns még mindig folyamatosan növeli a megfertőződések számát. 

Mark Rutte a hétfői sajtótájékoztatón azt is elmondta, a korlátozások feloldásakor elszámította magát a kormány:

„Amiről azt gondoltuk, hogy lehetséges, az a gyakorlatban nem működött. Elszámítottuk magunkat, és csalódtunk magunkban. Mindezért bocsánatot kérünk.”

Az a döntés, mely szerint visszaállítottak néhány korlátozást csupán két héttel a feloldásuk után, szintén erős kritikára talált a közvéleményben, különösen a miniszterelnökkel és az egészségügyi miniszterrel, Hugo de Jongéval szemben.

Rutte hozzátette: szerinte a kormány nem volt eléggé önkritikus, amikor újra bevezette a járványügyi szabályozások egy részét pénteken. A miniszterelnök szerint az eredeti döntés, melynek értelmében egy időre felfüggesztették a korlátozásokat „a maga idejében felelősségteljes és logikus volt”. Ugyanakkor pénteken azt állította, a fertőzésszámok növekedése gyorsabb volt annál, amit a számolások mutattak.

A korlátozások várhatóan augusztus 13-ig lesznek érvényben. A szabályozások többek között a boltok korai bezárását, a szórakozóhelyek teljes bezárását és a fizikai távolságtartást tartalmazzák.

(Kiemelt kép: Phil Nijhuis / ANP/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.