Mindannyiunkat védtelenül hagyott az afrikai alacsony átoltottság a szupermutánssal szemben

A szubszaharai Afrika lakosságának még mindig csak 4 százaléka van beoltva.

2021. november 27., 14:42

Szerző:

Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai – írja a Reuters.

Világszerte egyre több ország zárja le a határait az Afrika déli részéből érkezők előtt. Az új, aggasztóan fertőzőképes variáns azonban már ott lehet minden kontinensen. Hollandia mellett Belgiumban, Botswanában, Izraelben és Hong Kongban is kimutatták már, Németországban pedig éppen vizsgálják egy Dél-Afrikából érkezett utazó gyanús mintáját. Hasonló a helyzet Csehországban is, ott egy Namíbiából érkezett személy mintájának elemzésére várnak.

Az új mutációról szóló hírek tegnap árasztották el a világsajtót, és miután a szakértők is igazolni látszanak, hogy minden korábbinál veszélyesebb variánsról van szó, a kormányok is léptek. Bár a járványügyi szakemberek szerint az utazási korlátozások nem fogják tudni megakadályozni az Omicronnak elkeresztelt variáns terjedését, tegnap az EU számos országa mellett például az Egyesült Államok, Brazília és Kanada is lezárta a határait az Afrika déli országaiból érkezők előtt. Szombaton csatlakozott hozzájuk Ausztrália is, Japán pedig a péntekihez képest újabb három afrikai országot tett tiltólistára. Sri Lanka, Thaiföld és Oman is csatlakozott a beutazási tilalmat elrendelők sorához.

Az olajár és a világ tőzsdéi zuhanással reagáltak a hírekre, a megszólaló politikusok pedig általában arról beszéltek, az új variáns megjelenése is azt mutatja, a járványnak nincs vége, további oltásokra, közös erőfeszítésekre van szükség. Krisztalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója viszont egy Twitter-bejegyzésben írta meg kritikáját a fejlettebb világnak:

„A szubszaharai Afrika átoltásában vallott kudarcunk – még mindig csak 4 százaléka van itt a lakosságnak beoltva – mindannyiunkat védtelenül hagyott egy új, fertőzőbb Covid-variáns jelentette veszéllyel szemben.”

(Kiemelt kép: Johannesburg, 2021. november 26. A koronavírus elleni oltás felvételére váró emberek egy üzletközpontban kialakított oltópontnál Johannesburgban 2021. november 26-án. A Dél-afrikai Köztársaságban a koronavírus új variánsát fedezték fel, amely a B.1.1.529 nevet kapta. A BBC brit közszolgálati médiatársaság által idézett szakértők szerint ez a változat mutatja az eddigi legnagyobb számú mutációt az eredeti koronavírus-variánshoz képest. MTI/AP/Denis Farrell)

 

 

 

 

 

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.