A Hamász szabadon engedett két amerikai túszt

A Hamász még legalább 201 túszt továbbra is fogságban tart. A két amerikai nőt, állítása szerint azért engedte el a Hamász, hogy bebizonyítsa Biden állításai hamisak és alaptalanok.

2023. október 21., 09:14

Szerző:

A pelesztin-izraeli háború 15.napján Izrael felkészül a szárazföldi támadásra. A Hamász szabadon enged két amerikai-izraeli túszt: Judit és Natalie Raanant – melyet a Reuters és a Jerusalem Post is megerősített. A Reuters azt írja, hogy a Gázát kormányzó Hamász iszlamista csoport pénteken szabadon engedte az amerikai Judith Tai Raanant (59) és lányát, Natalie-t (17), akiket október 7-én a dél-izraeli támadás során raboltak el. A lap szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megfogadta, hogy „győzelemig harcol” Gázában, jelezve, hogy nem szünetel a hadsereg bombázása.

A Jerusalem Post az írja, hogy a foglyokat át adták a Vöröskeresztnek. A lapnak egy izraeli forrás azt mondta a KAN Newsnak, hogy a foglyok szabadon bocsátásával nyomást akarnak gyakorolni Izraelre, hogy késleltesse szárazföldi belépését Gázába.

A Hamász közleményt adott ki a Telegram csatornáján: „A katari erőfeszítésekre válaszul az Al-Kasszam Brigádok humanitárius okokból szabadon engedtek két amerikai állampolgárt (egy anyát és lányát), hogy bebizonyítsák az amerikai népnek és a világnak, hogy Biden és fasiszta kormánya állításai hamisak és alaptalanok.” A Túszok és Eltűnt Családok Fórumának központja szerint még legalább a 201 embert továbbra fogságban tart a Hamász. 

Joe Biden amerikai elnök arra a pénteki újságírói kérdésre, hogy Izraelnek el kell-e halasztania Gáza esetleges szárazföldi invázióját, amíg több túsz ki nem tud szabadulni, igent mondott.

(Kiemelt képünkön:  Az izraeli kormány jóvoltából 2023. október 20-án készült képen Natalie Shoshana Raanan (2.L) és Judith Tai Raanan (2.R) látható, miután a Hamász túszul ejtette őket, majd később szabadon engedte őket egy fel nem fedezett helyen. Judith Tai Raanan és lánya, Natalie Shoshana Raanan pénteken késő este visszatért Izraelbe. Fotó: Izrael kormánya / AFP)

Vlagyimir Putyin orosz elnök két év intenzív háború után új védelmi minisztert javasolt, a gazdasági ügyekben járatos volt miniszterelnök-helyettest, Andrej Belouszovot – közölte vasárnap a Kreml.