A Hágai Nemzetközi Bíróság szerdán dönt az Oroszországgal szembeni népirtással kapcsolatos vádakról

Február 27-én Ukrajna keresetet nyújtott be Oroszország ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon, és azt követelte, hogy Moszkva vonja ki haderejét Ukrajnából.

2022. március 15., 16:51

Szerző:

A hágai Nemzetközi Bíróság március 16-án fog dönteni Ukrajnának az Oroszország elleni népirtással kapcsolatos vádjairól.

„A Nemzetközi Bíróság március 16-án, szerdán 16 órakor dönt a népirtással kapcsolatos vádakról a népirtás megelőzéséről és büntetéséről szóló egyezmény alapján”

– áll az intézmény közleményében.

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök február 26-án bejelentette, hogy hivatalosan a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordult, és Oroszország büntetőjogi felelősségre vonását követelte Ukrajna megtámadásáért. Zelenszkij szerint az emberek megvédték országukat az orosz megszállóktól, miközben az orosz csapatok gyerekeket gyilkoltak, kórházakat, óvodákat, erőműveket és lakóépületeket romboltak le, és azt hazudták, hogy nem nyúlnak Ukrajnában emberekhez.

„Ez nem volt igaz. Azt hazudták, hogy nem jutottak el a civil lakossághoz. Az orosz csapatok tudatosan választottak taktikát az emberek elpusztítására. Erőműveket, kórházakat, óvodákat, lakóépületeket mindennap megtámadnak”

– mondta az ukrán elnök azon a napon, amikor a hágai legfelsőbb bíróság előtt felszólalt.

Február 27-én Ukrajna keresetet nyújtott be Oroszország ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon, és azt követelte, hogy Moszkva vonja ki haderejét Ukrajnából.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök egy étkezőasztalnál a szibériai tajgán 2021. március 21-én. Fotó: MTI/EPA/Kreml/Szputnyik/Pool / Alekszej Druzsinyin)